HANIMLAR HAKLARINIZI BILIN!

Basbakanlik Basin Yayin Genel Müdürlügü Haberlerinden alinmistir:

KADINLAR ICIN SOYADI GENELGESI

ANKARA- içisleri Bakanligi, çesitli illerde ve yurt disinda farkli uygulamalara yol açan "kadinin hangi soyadini ne durumlarda kullanacagi" konusuna, genelgeyle açiklik getirdi.

içisleri Bakani Murat Basesgioglu'nun imzasiyla valiliklere ve Disisleri Bakanligi'na gönderilen genelgede, Medeni Kanun'un 141. maddesindeki 14 Kasin 1990 tarihli degisiklige göre, "bosanan kadinin bekarlik soyadini yeniden alacagi, ancak talep üzerine hakimin kocasinin soyadini tasimasina izin verebilecegi" hükmünün getirildigine isaret edildi. Bu madde uyarinca, bosanan kadinin eski esinin soyadini tasiyabilmesinin bosanma karariyla hüküm altina alinacagi gibi, bosanan kadin tarafindan eski ese açilacak davayla da koca soyadini tasimasina izin verilebilecegi belirtildi. Genelgede, böylece, bosanan kadinin eski kocasinin soyadini tasimasinin ancak hakim izniyle mümkün olduguna isaret edildi. Kadinin ikinci kez evlenmesi durumunda ise eski ve yeni eslerinin soyadlarini ancak bu sekilde kullanabilecegi ifade edildi. Seçilen soyadinin önceki soyadi oldugunun belirlenmesi ve çikmasi muhtemelen karisikliklari önlemek amaciyla aile kütüklerinin soyadi sütununa önceki soyadinin parantez içinde yazilacaginin kaydedildigi genelgede, ayrica Soyadi Kanunu hükümleri uyarinca soyadlarinin bitisik olarak yazilmasi gerekmekte ise de, 4248 siyili Kanun'la evli kadinlarin çift soyadi kullanmasina imkan verildiginden, nüfus ve aile cüzdanlarina çikarilacak nüfus kayit örneklerine önceki soyadi ile koca soyadinin ayri ayri yazilacagi bildirildi.

Demirel, kadinlara soyadi özgürlügü getiren yasayi onayladi

ANKARA- Cumhurbaskani Süleyman Demirel, Medeni Kanun ve Yüksek Ögretim Kanunu'nun birer maddesinin degistirilmesine iliskin kanunlari onayladi.

Cumhurbaskanligi Basin Merkezi'nden bildirildigine göre Demirel, kadinlarin evlendiklerinde kocalarinin soyadini almakla beraber, evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacaklari yazili basvuru üzerine, ayrica bir önceki soyadini da almalarina imkan saglayan 4248 sayili "Türk Medeni Kanunu'nun 153. Maddesinin birinci fikrasini degistirilmesine dair kanun"u onayladi.

Cumhurbaskani Demirel, 4249 sayili "Yüksek Ögretim Kanununda degisiklik yapilmasi hakkinda kanun"u da onayladi. Sözkonusu kanunda yapilan degisiklik, Üniversitelerde devamli statüde 5 yil çalisan doçentlerin, devamli statüde profesörlüge atanmalari halinde kismi statüye geçmeleri için yeniden 5 yil devamli statüde çalisma sartinin aranmayacagini belirtiyor. Degisiklik ayrica, Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarindaki yüksek ögretim kurumlarindan resmi davet alan ögretim elemanlarina 3 yili asmamak ve bütün özlük haklari sakli kalmak üzere aylikli izin verilmesine imkan sagliyor.

 


23.12.1997
  [Ana Sayfaya Dönüs]
Gazetelerde bu konularda çikan yazilari ve yazarlari okumak isterseniz BIRINCI SAYFA  ve  IKINCI SAYFA adreslerine bakabilirsiniz.
 denizc@usa.net
 
 
1