BARRET PICAT 123 - EL RACÓ VERD |
ELS OCELLS DE LINYOLA GRANS CAMALLARGS, MARTINETS I ESPLUGABOUS Sense deixar de banda el medi aquàtic, trobarem uns ocells de grans gambades, és a dir, ocells amb unes potes en comparació amb el cos. Tot i que, no negarem que el seu bec no sigui llarg. Aquests, són uns ocells molt ben adaptats al seu medi, que no són més que les aigües somes on pesquen sense mullar-se el cos, doncs, no tenen els greixos que tenen els ànecs per evitar que l’aigua els mulli el cos. El seu bec, llarg i punxagut, és un perfecte arpó. desproporcionadament llargues. Val a dir que aquests ocells tenen un posat i un caminar molt majestuosos, així és com podem veure’ls sovint a casa nostra, a Linyola els trobem sovint fora del seu medi més favorable i els trobem als camps de conreu empaitant algun tractor que llaura o en algun camp, ja segat. Avui parlarem del martinet blanc, del martinet de nit i de l’esplugabous; cal remarcar que un altre dels camallargs que habiten les nostres terres habitualment, el bernat pescaire (garsa reial), ha estat tractat en un capítol anterior. Martinet blanc (Egretta garcetta) // Garsa.
L’hàbitat del martinet blanc són les zones inundades,
llacunes, rius i pantans. S’alimenta de petits
A Linyola se’l pot veure durant tot l’any, perquè es troben exemplars no nidificants que durant l’estiu es troben dispersos pel Segre, per tant és possible veure’n fins i tot, durant l’època de cria. Però l’època més favorable és la primavera i la tardor o l’hivern, en camps inundats pel reg o en pantans com el Pantà del Barranc o del Blanc. Martinet de nit (Nycticorax nycticorax).
El martinet de nit viu en rius, basses i pantans tranquils amb poca aigua. Com el martinet blanc, el martinet de nit s’alimenta de peixos, granotes, insectes i larves. Cal dir que aquest ocell és rar a la nostra vila i contorns més immediats, això no ens permet establir un període concret, propici per veure el martinet de nit. Tot i això, si hem d’apuntar algun període, direm la primavera i tardor que són èpoques en què es registren moviments dins la població d’aquests ocells. Als voltants de Linyola ha estat observat un cop, vora el Canal Vell, entre Ivars i el Castell del Remei. Esplugabous (Bubulcus ibis).
L’esplugabous és un ocell més polivalent que els seus congèneres, ja que el trobem sens falta en rius, basses i pantans, però també en camps de conreu. S’alimenta del mateix que els dos ocells anteriorment esmentats, peixos, granotes, invertebrats, tan aquàtics com terrestres, així com sargantanes, serps o petits micromamífers, com ratolins. Així el veurem sovint seguint algun tractor que llaura, tot buscant invertebrats o petits mamífers que deixi al descobert. A Linyola pot ser descobert, durant l’hivern, en qualsevol camp de rostoll
o llaurat. També es deixa veure per la vall de l’antic Estany d’Ivars
o a les basses de la vora de la Torre Calbet (Camí de Térmens).
Se’l pot veure des de principis de tardor fins al mes de maig, val a dir
que no seria estrany trobar-ne algun exemplar no reproductor durant l’estiu.
L’última cita d’un nombre important d’esplugabous data de finals
del mes d’octubre del present any 2000, vora l’encreuament de la carretera
Linyola-Mollerussa amb la del Poal.
Jordi Soldevila i Roig Dibuixos extrets del llibre, Els ocells de Ponent, J. Estrada
|
|||
|
|
|
|