Josep M. Folguera Bonjorn
 BARRET PICAT 126 - NOTÍCIES LOCALS
 

LA JUNTA DE LA LLAR DE JUBILATS


Un cop fetes les eleccions a la Llar i després que els elegits acceptessin o no, la nova Junta Rectora va quedar constituïda de la següent manera:
 

President: Ramon Pedrós Lamarca
Sots-President: Agustí Colell Pons
Secretària: Montserrat Teixidó Pons.
Tresorer: Josep Puigpinós Pedrós
Vocals: Jaume Piqué Solé
Josep M. Paül Safont
Dolors Balcells Pujades
Francesc Solsona Giné 

LES CAMPANES

Les tres campanes anomenades Maria Assumpta -720 kgs- la Francesca Teresa -que era la refosa, 520 kgs- i la Quitèria -330 Kgs-foren les protagonistes des del dia 7 de maig que arribaren a la vila i s’instal·laren a l’església, per a que tot el poble les pogués veure, fer-se fotografies, tocar-les etc...

Quiteria Francesca Teresa Maria Assumpta











El diumenge dia 13 de maig es va fer la benedicció, en una esplèndida missa -cantada per la Coral Flor de Lli- i amb assistència d’autoritats. Les tres campanes foren apadrinades, per les filles dels donants de la campana Francesca Teresa, per les autoritats, el President de la Diputació Josep Pont i l’alcalde Jaume Flaquer, i l’altra campana per les Filles del Sagrat Cor de Maria.

El dimecres dia 16 de maig es van pujar cap a dalt del campanar, davant la mirada de tota la mainada del poble, que acompanyats pels mestres, no es volgueren perdre viure uns moments històrics.

Durant tots aquests dies, la premsa, ràdio i televisió es feren ressò d’aquest esdeveniment i el poble de Linyola es veié reflectit en tots els medis de comunicació.

La sorpresa fou que el veïnat esperava un gran terrabastall campaner, anunciant la festa major i es va quedar una mica decebut amb el so que fan les campanes, tot i que amb el pas dels dies ja s’ha acostumat al seu agradable so. Benvingudes siguin les campanes.
 


LA FESTA MAJOR DE MAIG

Ha estat una Festa major normal. El divendres 18 de maig es començà amb les cassoles molt ben condimentades i servides als més de 700 comensals que hi havia al poliesportiu, on també hi era present Josep Pont, el president de la Diputació. El sopar fou acompanyat pel grup d’animació Los Labradores.

Els balls de tarda i nit foren complimentats per les orquestres Nueva Etapa, Els Montgrins -que ho feren bé- i l’orquestra Titànics, i l’actuació de la Núria Feliu i el pianista Luqui Guri, que va encandilar al seu públic. Magrat les festes majors dels pobles dels voltants i hagué una gran afluència de forasters.

Els esports ens foren servits per tirades de bitlles i per la celebració de diferents partits de futbol, dels equips veterans, amateurs i aleví, i un concurs de salts d’obstacles d’hípica.

Hi hagué l’exposició de treballs de restauració i de treballs manuals fet per les Adoli, i el concurs de fotografia que es féu a l’entrada de l’ajuntament.

I la mainada van tenir les atraccions de les firetes -el cotxes de xoc, sobretot- i el Parc Guyus els dilluns durant tot el dia.
 


EL TEMPS

Hem passat un mes de maig, en que durant la primera quinzena s’ha fet cert aquella dita, “pel mes de maig cada dia un raig”, i hem acabat el mes amb una calor extraordinària, obligant al personal a dormir a la nit amb la finestra o el balcó obert.

Una data que ens passen els pagesos i és que aquest any no han arribat tantes orenetes com els altres anys i no se’n veuen massa. On són?

La fi del mes de maig fou espectacular per la calor que fou la més forta dels darrers decennis.

En canvi el mes de juny ha estat terriblement feixuc, per la extraordinària calor que hem tingut de patir, i arribant durant dies quasibé als 40º de temperatura. A part alguns observadors pagesos ens confessemnque sembla que el sol caigui amb més força que abans o “pica” més degut a que han desaparegut els filtres de l’atmosfera. Aquest sol fa mal, ens deien.
 


LES OBRES DE LA VARIANT

Les obres estan avançant a un bon ritme, almenys ho han fet durant el mes de maig. Segurament si no s’aturen que abans d’acabar-se l’any s’hauran acabat de fer.
 


BITLLES ESCOLARS

Els bitllaires escolars han copat els primers premis de les classificacions a les nostres comarques de Lleida, en les categories benjamí i aleví. El passat de maig anaren a competir a Lleida i els resultats foren:

En categoria bemjamí
Masculí
    1.- Víctor Gamero
    3.- Mokhyan Benylmia
    4.- Abel Lapedra
    5.- Gerard Pedrós
Femení
    1.- Maria Font
    2.- Mònica Alarcon

En categoria aleví
Masculí
    1.- Bernat Joval
    2.- Arnau Berga
    3.- Noé Huguet
    4.- Duard Pujades
Femení
    1.- Heura Balcells
    3.- Alba Farré
    2.- Eva Camí
 


AMPA

L’AMPA va passar una enquesta per a tenir en compte pel proper curs. Respongueren una tercera part dels pares i algun dels resultats fou que per activitats extra-escolars a tenir en compte pel proper curs per ordre de vots foren: Teatre. Dibuix/pintura. Costura. Ball de saló. Cuina. Tennis. Rítmica.
 


PREMI DE FOTOGRAFIA A L’ESCOLA

El Cos i les ombres. Aquest és el títol d’un treball que hem fet a P-5 i amb el qual l’escola ha estat un dels guanyadors dels IV Premis De Fotografia Escolar, organitzat pel Departament d’Ensenyament. El Premi el recollírem el dia de maig a Barcelona: 200.000 ptes.

El treball recull totes les experiències entorn de l’ombra amb l’objectiu de potenciar un millor coneixement del cos. Les fotografies ens serviren de suport a tot allò que anàvem experimentant, ens ajudaren en el coneixement del nostre cos i ens ha permès recollir en un dossier tot allò que havíem fet i après. (De la revista “Camamilla”, 4)
 


CAMAMILLA

EL CEIP El Sitjar ha tret el n. 4 de la seva revista “Camamilla”, en la que hi ha treballs de creació literària i de com han anat els viatges fets durant la setmana cultural. Voldríem ressaltar, però la utilització que s’ha fet de l’aula informàtica, part dels alumnes, per part dels mateixos mestres que han tingut l’assessorament en les noves tecnologies, també pels pares i mares, amb un curs d’iniciació a les eines informàtiques.

També les activitats d’Educació Viària que els faran membres del RAC.
 


ADOLI


L’Associació de Dones Linyola organitzà pel mes de juny un curset fet per la psicòloga Esther Bonell, que tractà del tema La Presa de Decisions.
 

Com cada any, les Adoli, amb un gran esforç i organització prepararen l’alfombra de Corpus a la plaça de l’Església, per on hi tenia de passar la processó del Corpus.
 
 





LA PESTA PORCINA

Novament com a l’any 1997, ens trobem davant d’un brot d’una epidèmia que portà molts maldecaps als ramaders de les nostres terres. El brot aquest cop va sorgir a Soses, per descobrir-se després altres casos a Golmés i Vilanova de l’Aguda. El camió de l’empresa integradora havia passat per les tres granges, uns dies abans. Aquest és el punt de connexió.

A l’haver-se produït el cas de Golmés, això va provocar que a tots els pobles a 10 Km. al seu voltant –entre ells, Linyola– s’obligués als ramaders a lliurar els talonaris al Departament d’Agricultura, per tal d’evitar -i en tot cas, controlar- moviments d’animals.
 


LA FESTA DE L’AMPA

Durant tot el matí i tarda dels diumenge 17 de juny es va celebrar la festa de fi de curs, organitzada per l’AMPA on es feren exhibicions dels diferents esports –futbol, psicomotricitat, patinatge artístic, karate i aeròbic– que han practicat durant el curs 2000-1, els alumnes de l’escola El Sitjar que foren seguits pels seus pares i familiars, que també aprofitaren la diada per fer el dinar de germanor dins del mateix poliesportiu, i que va reunir un gran nombre de pares i alumnes. A part de regals per tots els alumnes es va lliurar als qui acabaren el 6è curs a l’escola, un diploma que els recordarà el seu pas per l’escola El Sitjar.
 


L’INFORME ROCA

En els darrers anys el model comarcal, que ens creiem que seria una ajuda pel progrés per la cultura, l’urbanisme, etc. dels municipis a la pràctica s’ha quedat a menys de la meitat del camí, principalment degut a la manca de pressupostos que han tingut els Consells Comarcals i a la subsistència de les Diputacions. El que queda clar és que l’actual model no ha satisfet al ciutadà, ja que veu que hi ha massa administracions.

Per subsanar aquests problemes i tornar a fer una nova reordenació del territori, es va demanar a un grup d’experts, encapçalats per Miquel Roca i Junyent, fessin un estudi de com tindria de ser el nou model d’organització territorial de Catalunya. El desembre del 2000, donaren a conèixer el seu informe, que ha estat el que ha causat més rebombori, però cal dir que al Parlament de Catalunya hi arriben més informes.

El punt més conflictiu de l’informe Roca és que demana que els municipis que no tinguin un mínim de 250 habitants -hi ha 203 municipis per sota d’aquesta població-, s’ajuntin amb municipis de més habitants.

Quant a les províncies, desapareixerien definitivament i el territori català es dividiria en 6 vegueries o regions:  Vegueria de Barcelona, Vegueria del Camp de Tarragona, Vegueria de la Catalunya Central, Vegueria de Girona, Vegueria de Ponent i Vegueria de les Terres de l’Ebre.

També fent un estudi de les comarques actuals, creu que es tindrien de comarques noves que serien: Alta Segarra, Baix Llobregat Nord, Moianès, Segre Mitjà, Selva Marítima i la Vall de Camprodon.

Quant a El Pla d’Urgell proposa la inclusió d’uns nous municipis -a qui es tindria de consultar si accepten la proposta- que serien: Bellpuig, Preixana, Castellserà, Penelles i Bellmunt –Bellmunt només té 233 habitants i es tindria d’ajuntar amb les Penelles– i la Fuliola.

Quant a Linyola, proposa que el terme Quadra d’Arrufat o Remolins –sense cap habitant– pertanyent fins ara al terme de Bellvís, passi a formar part del terme de Linyola que passaria de tenir, 28,76 kms2 a tenir-ne 31,6 Km2.
 

Us adjuntem mapes perquè vegeu com quedaria Catalunya.

Aquest projecte és defensat en l’actualitat pels socialistes, mentre CiU, està buscant una alternativa, una ponència que s’espera conèixer a la tardor.
 


LES ANTENES DE TELEFONIA MÒBIL

Davant l’intent de portar a terme obres a l’antena de telefonia mòbil Amena, que es troba al carrer major, un grup de veïns s’hi van oposar i l’ajuntament va fer un decret de paralització d’obres, que comunicà a l’empresa el dia 6 de juny. El dia 8 de juny va entrar en vigor el decret de la Generalitat sobre les antenes de telefonia mòbil i que faran “que Catalunya assoleixi una posició capdavantera en la nova societat de la informació. Les distàncies que s’han establert en llocs on hi ha zones obertes per l’ús continuat de les persones i sense protecció d’edificacions que estigui dintre d’aquesta esfera de protecció.

De 100 W a 1.000 W                10 m. de distància
De 1.001 W a 2.500 W                          15 metres
De 2.501 W a 5.000 W                          20 metres
De 5.001W a 10.000W                                25 m.
De 10.001W 50.000 W                                45 m.
De 50.001 W a 100.000W                           63 m.
I així es segueix. Si en aquest camp d’ús continuat hi hagués centres docents que acullin població en edat escolar, aquestes distàncies es tenen de multiplicar per 4.

Si alguna de les antenes de telefonia mòbil no compleix la normativa, tenen 6 mesos de temps per canviar la seva ubicació en un lloc adequat i que compleixi la normativa.

El dia 27 de juny, l’assemblea de socis de la Cooperativa del Camp, a proposta de la junta, aprovaren oferir la part superior de les seves instal·lacions per a la col·locació de les antenes de telefonia mòbil i així solventar el tema d’una vegada i allunyar les antenes del centre del poble. La proposta es féu ja que Ericson que posar la xarxa de Xfera, ha demanat un espai per a col·locar les seves antenes. L’interessant seria que es poguessin concentrar totes en el mateix punt.
 


L’ESTIU A LA FRESCA

En el moment de tancar l’edició ens arriba el programa fet per les regidories de Cultura, Festes i Espectacles de les activitats que es duran a terme durant els mesos de juliol i agost:
 

— 30 de juny: Escala en Hifi organitzat pel grup Mascançà.
— 7 de juliol: Caminada a la llum de la lluna fins a la planta depuradora.
— 14 de juliol: A la plaça Planell, cinema a la fresca amb Gladiator.
— 21 de juliol: 12 hores de futbol-sala vila de Linyola.
— 28 de juliol: A la plaça Planell, truita amb patates gegant.
— 4 d’ agost: XII Festa de la Cervesa. Festa dance amb els dj’s Crivi, Juan Cruz i Willy San Juan i l’actuació de XTM Feat, Annia...amb projeccions i gogós. Concert amb els grups Sublevación, Komplot, Kriticados, els francesos Kargol’s i Color Humano.
— 12 d’ agost: Concert a les 10 de la nit, a la Plaça Planell, per l’orquestra belga Mechels Harmonieorkest. 

També es publiquen les bases de la Mostra de Carrers Guarnits, amb 4 premis d’igual import metàl·lic i una copa pel que es consideri millor carrer i un pernil, per cada 20 immobles de cada carrer.
 


ESCALA EN HI-FI

El dia 30 de juny, al poliesportiu, hi hagué un lluït escala en hi-fi, organitzat per l’AEG Mascançà, per tal de recaptar fons per tirar endavant els seus projectes. L’actuació dels artistes amb les seves cançons i els balls i ballets, agradaren en gran manera al públic que recompensaren el seu esforç amb grans aplaudiments.
 


FESTA DE LA BICICLETA

El dia 1 de juliol, centenars de linyolencs participaren en la marxa ciclo-turista que es féu per tot el terme, aprofitant un descans per fer un magnífic esmorzar, per acabar fent el tradicional sorteig a la pl. Planell.
 


L’ASSOCIACIÓ CULTURAL ALORENIL INFORMA

Finalment el dia 15 d’agost sortirà el primer llibre de la col·lecció BARRET PICAT: Els carrers de Linyola. Aquest serà el primer llibre de la col·lecció. Si l’èxit ens acompanya, cada any treurem un nou llibre al carrer. Esperem que els lectors de la revista el comprin. El podreu trobar a Ca l'Eduardet o a Cal Camarasa. El llibre serà editat per l’Associació cultural Alorenil i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Linyola i la Diputació de Lleida.
 


EL NOSTRE NINOTAIRE A LA MOSTRA HUMORÀLIA DE LLEIDA

Amb motiu de la nova edició de la mostra d’humor gràfic Humoràlia, es farà una exposició a Lleida d’“Autors Perifèrics”, que aglutina les obres de diferents humoristes de la premsa i les revistes del territori català.

Humoràlia, pel que respecta al BARRET PICAT, ens ha demanat dos dibuixos del Perenton Massana com a ninotaire de la nostra revista.

L’exposició “Autors Perifèrics” tindrà lloc entre el 18 d’agost i el 14 de setembre proper, als baixos de la Paeria de Lleida.

L’exposició s’emmarca dins de la mostra Humoràlia, on s’organitzen set exposicions més, cursos i xerrades al voltant de l’humor gràfic.
 


 
 BARRET PICAT 126 - METEREOLOGIA I PLUVIOMETRIA


Abril 2001
Maig 2001
Temperatura màxima
27º -el dia 24-
35,9º -el 29-
Temperatura mínima
0,2º -el dia 21-
3,4º -el dia 4-
Mitjana de les màximes
21,2º 
25,0º
Mítjana de les mínimes
5,5º
11,4º
Temperatura mitjana del mes
13,4º
18,2º
Oscil·lació extrema mensual
20,8º -el dia 14-
19,4º -el dia 29-

 
Abril 2001
Maig 2001
Precipitació total mes
46,8 l/m2
32 l/m2
Dies de precipitació
6 dies
17 dies
Dia máx. precipitació 
23,8 l/m3 -el dia 30-
10,1 l/m3 -el dia 23-
Dies amb rosada
2 dies
2 dies
Dies de tempesta
- -
2 dies

    Dades referides a l'interior de la població.

    David Gispert Mata 
 


 
 BARRET PICAT 125 - L'AJUNTAMENT INFORMA

LA LLEGENDA DEL TRESOR DE LINYOLA

Diu la llegenda que hi havia un personatge, en temps antic, que era molt ric i va haver d’anar de viatge.

Com que era molt mal fiat, va decidir d’amagar les seves riqueses. Va posar en una pell de bou totes les monedes d’or i els altres objectes de valor que tenia i ho va enterrar tot en algun lloc de l’actual carrer de Lleida.

Va passar el temps i el personatge no va tornar i la gent varen fer córrer la veu de que hi havia enterrat el tresor. I així, van anar apareixent les sitges, ja que de tant en tant algú feia un forat a terra per veure si era allí on hi havia el tresor. Es van arribar a fer més de dos-cents forats o sitges i el tresor no va aparèixer mai.

Així ho dic, perquè així m’ho han explicat.

Aquesta és la llegenda que explica l’origen del Sitjar, però la realitat és que eren uns forats, excavats en zona de sauló sec, que en altres temps s’utilitzaven com a dipòsit de gra pels pagesos de Linyola i, com a tal, va ser utilitzat fins als anys cinquanta, quan va instaurar-se el “Servicio Nacional de Cereales, SENPA” que recollia tot el gra que es produïa a les nostres contrades.

Plaça del SitjarEn l’actualitat, s’està acabant la remodelació de la zona del Sitjar, que constarà d’unes sitges il·luminades i deixades tal com estaven en temps anteriors i una altra zona que quedarà ajardinada on es podrà veure unes sitges tapades amb un vidre des d’on s’observarà com es guardava el blat i l’ordi. També quedarà al descobert, encara que una mica malmesa, la sitja més gran de tot el Sitjar. Amb els antics abeuradors d’animals de l’Escorxador i del Planell, es construïrà una font que estarà il·luminada i que amb els bancs que s’hi posaran al seu voltant, serà un espai d’esbarjo agradable i tranquil.

En una altra ocasió us explicarem com funcionava els sistema comunal de sitges i la història dels lladres del Sitjar, les Arroquetes i l’ensurt del sereno “Xulipa”.
 

Josep M. Folguera Bonjorn
 
correu electrònic
Pàgina anterior
Pàgina inicial
Pàgina següent
1