Till startsidan!

 

 

 

 

Facklitteratur med biografier

Victor Klemperers, Intill slutet vill jag vittna

Om vi börjar med Klemperer så var han en tysk litteraturprofessor verksam vid ett universitet i Dresden. Förutom att han var tysk var han också jude. "Intill slutet vill jag vittna" är hans dagböcker från åren 1933-1945. Större delen av familjen Klemperer hade redan tidigare utvandrat till USA och de försökte också länge få över Victor dit, något han dock vägrade. För övrigt är kanske Victors bror Otto Klemperer mer känd, om jag inte minns helt fel så var han kompositör. Dagböckerna behandlar vardagslivet för Victor och hans fru under Hitlers tid vid makten, dag för dag får läsaren följa hur det blir svårare och svårare att vara jude i Tyskland. En av anledningarna till att det överhuvudtaget var möjligt för Victor att stanna var att han var gift med en inhemsk, icke judisk tyska. Detta faktum är med största säkerhet det som räddade hans liv under dessa år, det och faktiskt den stora bombningen av Dresden!

Jag tycker att dessa dagböcker är mycket läsvärda och ger en häftig, om än otäck inblick i dåtida Tyskland. Både irriterande och roande är det att läsa om Victors klagan över sitt dåliga hjärta, konstant under dessa tolv år. Han går på åtskilliga undersökningar, men det verkar egentligen inte vara något större fel på honom. Hjärtproblemen må ha varit verkliga eller inte, återkommande tema i dagböckerna är de i alla fall. Att jag tar upp detta beror mest på att de är en lite lustig detalj då det verkar som om han hela tiden tror att varje dag är hans sista. Detta är givetvis förståeligt fast kanske kan man ha tänkt sig andra saker än hjärtbesvär som under denna tid kunde ha fått honom att mista livet.

Sammanfattning: Om ni tycker att det är intressant att läsa om människoöden i allmänhet och kanske om judarnas situation i Nazityskland i synnerhet, då är dessa dagböcker ett måste! Annars så är de läsvärda ändå.

 

Barbara Ehrenreichs, Barskrapad - konsten att hanka sig fram

Detta är en klassisk journalistisk "undercover-bok", Barbara Ehrenreich är en amerikansk journalist som har blivit publicerad i bland annat en så fin tidskrift som "The Nation". I Barskrapad har hon under olika perioder gått under jorden och provat på hur det är att ta låglönejobb och sedan försöka leva på dessa i dagens USA. Jobben hon provar på är servitris, städerska och innesäljare på ett varuhus. Hon skildrar vardagen på dessa jobb och personerna som sliter där, detta gör hon bra. Det hon gör bäst är dock själva beskrivningen av det USA som vi aldrig får se. Personerna som förekommer i den här boken är personer som aldrig skulle få visas upp i t.ex. de tv-serier som visas. I dessa tv-serier är det alltid det välbeställda medelklassamerika som visas upp, aldrig någonsin får vi se en serie om städerskan som städar i deras hus e.t.c.

Det verkligt skrämmande är dock att det visar sig i princip omöjligt att leva på en vanlig lön i dessa yrken, de flesta har ytterligare ett jobb alternativt en man som tjänar pengar. Flera har inte någon bostad, eftersom det är för dyrt, istället bor de i husvagnsparker eller i sin bil (om de har någon). Socialbidragsreformen i mitten på 90-talet tvingade ut en mängd människor (främst kvinnor) på arbetsmarknaden och eftersom det uppenbarligen finns jobb så är väl detta gott och väl, på ytan åtminstone. Problemet är bara att när lönerna är så dåliga att de inte går att leva på, vad är det då för samhälle som vi lever i? Det här är en viktig bok, det är fler jobb av den typ som skildras i boken som borgarna vill skapa här i Sverige. Helst vill de också amerikanisera arbetsmarknaden med starkare arbetsgivare och svagare fackföreningar, EMU är ett sådant medel tänk på det när ni går och röstar.

Denna utmärkta bok avslutas i den svenska översättningen med en intressant jämförelse mellan Sverige och USA, skriven av LO-ekonomen Dan Andersson.

 

1