RUOKAVALIO

Ruokavalioon on hyvä sisällyttää seuraavankaltaisia lihakunnan tuotteita vaihtelevasti:
  • naudan vähärasvaista lihaa ja sisäelimiä (sydän, maksa, munuaiset)
  • kalaa, suosien vähärasvaisia, valkolihaisia kaloja (kuten hauki, kuha, ahven), välillä myös rasvaisia kaloja, kuten lohta tai silakkaa
  • katkarapuja
  • muita äyriäisiä, kuten rapua, simpukoita, ostereita
  • mustekalaa
  • kananmunaa
  • kastemadot
  • yms. yms. yms.
Kala, varsinkin suomalainen järvikala, kannattaa tarjoilla isoille konnille perkaamattomana, sisälmyksineen ja ruotoineen kaikkineen. Tämä olisi ihanteellista ja luonnonmukaista ravintoa. Muutenkin pienen kalat, kuten silakat, kannattaa vain leikata palasiksi, joissa on selkäruotokin mukana.

Lihasta kannattaa poistaa näkyvä rasva ja kalvot ja pieniä sitä hieman suupaloiksi.

Sisäelimistä kannattaa poistaa kalvot, paloitella ja joko kypsentää tai tarjota raakana. Sisäelimistä täytyy kuitenkin muistaa, että niitä ei saa syöttää liian usein (ei viikottain ravintoannoksena), sillä ne ovat varsinaisia vitamiini- ja ravinto- ja hivenainepommeja. Esim. siltä viikolta, jolloin syöttää sisäelimiä, kannattaa A-vitamiinivalmisteen antaminen unohtaa kokonaan.

Kastemadot ovat hyvää ja ilmaista ruokaa. Niitä voi kerätä ulkoa ja myös "viljellä" itse. Matotarhan perustamiseen tarvitsee vain astian, johon laittaa sanomalehteä ja kuivia kasvinlehtiä pohjalle, multaa ja madot päälle sekä ruokaa (esim. maidossa kasteltuja kaurahiutaleita tai porkkanan tai omenankuoria) johonkin nurkkaan. Kunhan muistaa kastella ja lisätä ruokaa välillä, madot innostuvat kyllä lisääntymäänkin.

Kastematoja kannattaa ennen konnille syöttämistä pitää pari päivää erillisessä rasiassa, jossa on kosteata talouspaperia. Madolle voi myös syöttää erityisen kalkkipitoista apetta ja näin "kalkita" madon sisäisesti. Konnalle matoja kannattaa syöttää vain muutamia kerrallaan, sillä jotkut konnat innostuvat niistä niin, että unohtavat nieleskellä välillä tai ahmivat liikaa, jolloin oksentavat hetken päästä osan pois.

Lisäksi konnalle voi tarjota vaihtelevasti kasviksia, joita harva konna kuitenkaan syö kerralla suuria määriä. Pieniä määriä siis useammin.

On olemassa myös ohjeita siitä, miten konnille voi tehdä erilaisia annospaloiksi liivatteella hyydytettäviä ja pakastettavia sekoituksia. Perusohje näihin on:


Tämä sekoitus pakastetaan annoksina jääpalamuotteihin. Käyttöön otettaessa jäädytetty pala sulatetaan huoneenlämmössä tai vesihauteessa (ei mikrossa, koska liivatehyytelö menettää muotonsa liian lämpimässä).

Konnalle voi myös syöttää kuivakissan- ja-koiranruokaa tai tehdasvalmisteisia konnanruokia, pellettejä tai hyönteisvalmisteita. On käytännössä ainakin meidän konnilla huomattu, että jos joka syötöllä antaa hieman kuivaruokaakin konnalle, uloste pysyy parempana kuin pelkällä kuiva tai tuoreruualla. Kuivaruokaa kannattaa antaa ensin ja tuore ruokaa vasta sitten, niin kuivaruoka tulee varmemmin syödyksi.
 
 
 
 

indexpunakorvakilpikonna - Trachemys scripta elegansHoidokkinasi punakorvaHoito-ohjeitaKun kilpikonna sairastaaOmat konnatLinkkejä muille konna-aiheisille nettisivuilleKuvagalleria

Virpi Louhi
vlouhi@cs.tpu.fi

Copyright © 1999 Virpi & Henri Louhi

1