Linux vs Windows

 

Η μεγάλη εξάπλωση των Windows και η εξοικείωση των χρηστών με αυτά, είχαν σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους τελευταίους να θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών στο λειτουργικό σύστημα, που χρησιμοποιούν στον υπολογιστή τους.
Η εξάπλωση αυτή, έχει ξεκινήσει από την εποχή, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα Windows 95. Το interface, που παρουσίασε η Microsoft στο συγκεκριμένο λειτουργικό, αποτέλεσε τη βάση, πάνω στην οποία εξελίχθηκαν όλες οι πλατφόρμες των Windows, τόσο η πλατφόρμα 9x/Me, όσο και αυτή των NT/2000.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται το Linux, το οποίο διαθέτει αντίστοιχη φιλοσοφία με το Unix, κάτι που του παρέχει αυτόματα κάποια πολύ εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε θέματα διαχείρισης χρηστών και πολυεπεξεργασίας.
Η εξέλιξη των δυο λειτουργικών υπήρξε παράλληλη για αρκετά χρόνια τώρα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να έρθουν αντιμέτωπα για την επικράτησή τους στο χώρο των υπολογιστών ανεξαρτήτως εφαρμογής. Λόγω αυτού του ανταγωνισμού, οι δυο αντίπαλοι απέκτησαν και κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ας δούμε όμως, ποια είναι τα σημεία σύγκλισης και ποια τα σημεία απόκλισης των δυο λειτουργικών έτσι ώστε να βλάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθενός.
Ξεκινώντας από τη διαδικασία εγκατάστασης, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι τόσο τα Windows XP, όσο και η διανομή Mandrake του Linux διαθέτουν μια εξαιρετικά απλή διαδικασία εγκατάστασης, η οποία οδηγεί το χρήστη βήμα - βήμα στη διαμόρφωση του υπολογιστή, βάσει των αναγκών του καθενός. Η όλη διαδικασία και στις δυο περιπτώσεις στηρίζεται σε αρκετά διαφορετικό γραφικό περιβάλλον, αλλά το ίδιο αποτελεσματικό.
Ομως κατά τη διαδικασία αυτή συναντάμε και αρκετές βασικές διαφορές, που αφορούν περισσότερο στη φιλοσοφία των δυο λειτουργικών. Ετσι, ενώ κάθε λειτουργικό μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε κάποιες εφαρμογές κατά τη διαδικασία εγκατάστασής του, στην περίπτωση των Windows όλες οι εφαρμογές είναι της Microsoft, ή προέρχονται από κάποια συμφωνία, που έχει συνάψει με κάποια άλλη εταιρεία. Στην περίπτωση του Linux αντίστοιχα μπορούμε να εγκαταστήσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό εφαρμογών, οι οποίες προέρχονται από πολλές ανεξάρτητες εταιρείες και είναι θέμα του κάθε κατασκευαστή διανομών για το ποιες θα συμπεριλάβει. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε, ότι υπάρχουν αρκετές διανομές, οι οποίες διατίθενται σε έξι, ή περισσότερα CD, διαθέτοντας τεράστιο αριθμό εφαρμογών.
Επίσης, θα πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι αρκετές διανομές Linux ανάμεσά τους και αυτή της Mandrake, δίνουν τη δυνατότητα χρήσης ελληνικών κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.
Άλλο ένα στοιχείο που έχουμε κατά τη διαδικασία εγκατάστασης του Linux, είναι, ότι μας δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κάποιων επιπλέον χρηστών, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικότερα σε υπολογιστές που είναι κοινόχρηστοι. Περνώντας στο παραθυρικό περιβάλλον εργασίας και των δυο λειτουργικών, θα πρέπει να σημειώσουμε ένα σημαντικό μειονέκτημα του Linux, που αφορά στην ύπαρξη πολλών γραφικών interfaces. Αρχικά αυτό ακούγεται ενδιαφέρον, καθώς δημιουργείται η εντύπωση, ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε την εμφάνιση του desktop με ιδιαίτερη ευκολία. Αυτό όμως αποτελεί τη μισή αλήθεια, καθώς τα διάφορα γραφικά interfaces του Linux διαθέτουν τελείως διαφορετική σχεδιαστική φιλοσοφία, με αποτέλεσμα η μετάβαση από το ένα στο άλλο να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι με αυτόν τον τρόπο δεν είναι εφικτή η συνολική αντιμετώπιση του λειτουργικού συστήματος, καθώς δε χρησιμοποιούν όλοι οι χρήστες ενιαίο interface. Παρ' όλα αυτά, αυτή τη στιγμή από όλα τα interfaces έχουν ξεχωρίσει τα KDE και Gnome. Το KDE ειδικότερα βρίσκεται πιο κοντά στη λογική του interface των Windows και αποτελεί την επιλογή default πολλών διανομών Linux.
Ένα στοιχείο του Linux που υιοθετήθηκε στα Windows XP, είναι η δυνατότητα αλλαγής χρήστη, χωρίς την πραγματοποίηση restart στον υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μεταβαίνουμε από τον ένα λογαριασμό στον άλλο, χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε τις εφαρμογές μας. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό το διαθέτει το Linux, τόσο σε περιβάλλον command line, όσο και σε γραφικό. Ο προκαθορισμένος αριθμός των διαφορετικών desktops στην περίπτωση του Linux είναι 4, τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα να αυξήσουμε, χάρη στα resources του υπολογιστή μας.
Άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό που διαθέτουν και τα δυο λειτουργικά, είναι το dynamic update. Με τη χρήση του μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ενημερώνουμε το σύστημά μας με οτιδήποτε καινούριο έχει κυκλοφορήσει. Αυτός ο τρόπος αποτελεί και τον καλύτερο δυνατό, για να μπορέσουμε να έχουμε συνεχή πρόσβαση σε bug-fixes, αλλά και νέα χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, το Linux ακολουθεί κατά πόδας τα Windows στην υποστήριξη νέων χαρακτηριστικών και τεχνολογιών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, όπως για παράδειγμα το USB και το FireWire. Όσον αφορά σε αυτόν τον τομέα, το Linux χρειάζεται αρκετή αναβάθμιση ακόμη, καθώς η υποστήριξη και η εγκατάσταση των drivers των εν λόγω συσκευών είναι ακόμη προβληματική σα διαδικασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1