|
||||||||
|
En bodhran er et irsk folkeinstrument, en rammetromme med et lag skinn på den ene siden. Størrelsen er mellom 16 - 19 tommer i diameter. Dybden mellom 4 - 6 tommer. Vanligvis er det også en tversgående støttepinn inne i tromma. Denne forsterker ramma, men den brukes også for å kunne spille forskjellige lyder. Navnet "bodhran" er ser ut til å være hente fra ordet "bodhar", som betyr "døv" eller "døv lyd". Uttalen er ikke "båddran", slik de fleste tror, men nærmere "bouran". Bodhran finnes som regel i to størrelser - 16 tommer og 18 tommer. Det finnes også mindre bodhraner, ofte 14 tommer. Disse instrumentene er meget lettere å dra med seg når man reiser, og de kan også gi tilstrekkelig lyd i visse sammenhenger, men de er helt underlegne sine større varianter. Det finnes også større bodhraner - såkalte "gigantbodhraner", og de kan være opptil 20 - 24 tommer. De gir en romslig basslyd, men det kan lett bli for meget av det gode, og basslyden "grumser" til lydbildet. En bodhran er nemlig egentlig ingen basstromme. Det er et instrument som inneholder både basstrommelyden og "skarptrommlyd". |
---|
Bodhranen er en gammel tromme, men et ungt musikkinstrument. Det har eksistert i Iraland i århundrer, men ble introdusert i tradisjonell irsk folkemusikk i sekstriårene,og ble vanlig på 70-tallet. Det er ingen som helt sikkert vet opprinnelsen til instrumentet, men enkelte hevder at instrumentet ble innført fra Afrika gjennom Spania. Andre tror det kom fra Midt-østen, og ble bragt til Irland av sjømenn og immigranter. Enkelte hevder tilogmed at instrumentet kan ha blitt brakt til Irland av vikingene på 800-tallet. Instrumentet har mange likhetstrekk med samenes shamantromme.
Opprinnelig ble ikke trommen brukt som musikkinstrument, men som et signalinstrument i krig. Trommen ble også brukt under festivaler, mest som en "bråkmaker" og et primitivt rytmeinstrument. Et eksempel er St.Stephen's day (25 desember) - en rituell fokefestival.
Før 1960 var instrumentet uvanlig utenfor sørvest-Irland; det ble introdusert for moderne irsk folkemusikk av bl.a. Sean O Riada, som brukte trommen i sinne arrangementer for Ceoltóirí Chualann og Chieftains. På 70-tallet hadde man i Irland en voldsom oppblomstring med irske band. De mest kjente er kanskje Bothy band, De Danaan, Planxty, Clannad og Chieftains.
I dag er bodhran et selvsagt instrument i nesten alle irske grupper, og populariteten stiger kraftig.
Vi har alltid vært omgitt av "rytme". Allerede før vi blir født er vi omgitt av "rytme" - nemlig morens puls. Det er ikke unaturlig at "rytme" betyr" så meget for oss. Rytme finnes overalt i naturen. f.eks. pusten er en rytme, og den kan si noe om vår sinnstemning. Lyden av repeterende fottrinn er også en rytme - og bølgeslag mot stranden.
I alle kulturer har rytme vært en vesentlig del av livet. -enten som ledd i serimonier for å skape høytid - eller rytme til å danse til. De fleste har sikkert lagt merke til at en del arbeid går mye lettere når det gjøres til en rytme.
På et eller annet tidspunkt i utviklingen kan de første mennesker ha lagt merke til at å slå rytmisk på forskjellige objekter kan gi spennende lyder. De har kanskje lagt merke til at å slå på en hul trestokk gir en eiendommelig klang. Her ligger forløperen for xylofoner og rytmepinner. Eller de kan ha lagt merke til at en tørket frukt med stener inni kan gi rytmiske lyder når frukten ristes. Her har vi forløperen for marakkas o.l. Og på et eller annet tidspunkt kan de første jegere ha merket seg dyreskinnets egenskaper når det tørker. Skinn har helt spesielle egenskaper som nesten ingen andre gjenstander har. En dyrehud utvider seg når den fuktes, og trekker seg sammen og blir stivt når det tørker. Jegeren flår skinnet av dyret, evnt. får han seg et godt måltid, men skinnet kan også brukes. Det kan spennes over en ramme i bløt tilstand. Når det tørker trekker skinnet seg sammen og blir stivt. Det er disse hygroskopiske egenskapene som gjør det mulig å f.eks. bygge en bodhran.
Vi kan dele inn perkussionsintrumenter i flere grupper, avhengig av hvilket medium som frembringer lyden. Vi har f.eks. såkalte membranofoner, der lyden frembringes ved å sette et "membran" i bevegelse. Et membran er en flat elastisk gjenstand som kan vibrere. Membranet er som regel "strukket" over et "hult" objekt. Å bare ha et membran som vibrerer gir nok en lyd, men den kan forsterkes meget om man også har et forsterkende medium. dette medium kan ha forskjellige former, men mest utbredt er runde rammer av tre eller kunststoffer, f.eks. plast eller glassfiber. En irsk bodhran tilhører gruppen "rammetrommer"
Trommelydens egenart er avhengig av en rekke faktorer. For det første er det skinnets egenskaper. Det viktigste element her er størrelsen og strammingen av skinnet, men også skinnets tykkelse og stivhet er vesentlig.
Rammen er også en avgjørende faktor. I verden finnes det utrolig mange variasjoner, men de er som regel basert på de samme akustiske prinsipper, å forsterke skinnets vibrasjoner, og også forme den enkelte trommes egenart.