1998-07-09 Riksdagsgruppen
Alliansen för arbete Angående märkning av "Arbetslösas val"
I detta brev redovisas den politik som socialdemokraterna för inom de områdenlkrav som ni räknade upp. Däremot finns det ingen som helst möjlighet att redovisa politiken enligt de riktlinjer (punktform o.s.v.) som ni satte upp. Sådan information, om ni absolut vil ha den, finns att tillgå t.ex. via internet på riksdagens hemsida (www.riksdagen.se) eller via Rixlex. (http://rixlex.riksdagen.se)
Med vänlig hälsning
Jimmy Larsson-Hagberg SOCIALDEMOKRATISKA RIKSDAGSGRUPPEN
1. Inga skattesänkningaro.s.v. Arbetslösheten är Socialdemokratins huvudfiende. Arbetslösheten bekämpas genom att vi sanerar statsfinanserna och tvingar ner inflationen och räntenivåerna. Endast med sunda statsfinanser som grund kan vi åter bygga välfärdssamhället.
2. Inför6-timmars arbetsdag o.s.v. Vi kommer säkert att få sex timmars arbetsdag i framtiden. Arbetsmarknadens parter har huvudansvaret för att utifrån ekonomiska ramar och deras välfärdsprioriteringar, bestämma takten i hur arbetstiderna ska förkortas. Arbetstidsförkortningar har däremot bara mycket begränsad effekt för att bekämpa arbetslösheten. Det visar de försök som gjorts i vissa andra europeiska länder.
3. Begränsa övertiden Övertidsarbetet har ökat kraftigt de senaste åren, framförallt i industrin. Arbetsmarknadsdepartementet ser därför över möjligheterna att reglera övertidsarbetet ytterligare.
4. En arbetslös människa kostaro.s.v. Saneringen av statsfinanserna som regeringen genomfört har ibland medfört alltför stora försämringar av bland annat vården omsorgen och skolan. För att bekämpa arbetslösheten har den aktiva arbetsmarknadspolitiken tvingats dra ett mycket tungt lass i syfte att stödja de arbetslösa. Nu när statens finanser är ordning, kan vi successivt, men med ekonomiskt ansvar, stärka resurserna i kommuner och landsting. De så kallade "Persson-pengarna" tillför kommunerna och landstingen sammanlagt 72 miljarder kronor som kan stärka verksamheten i vård, omsorg och skola och därigenom indirekt också bekämpa arbetslösheten. Arbetsmarknadsåtgärder och arbetslöshet kommer successivt att ersättas av jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.
5. Minimilön som man kan leva på o.s.v. Socialdemokratin anser att arbetsmarknadens parter har huvudansvaret för villkor och löner på arbetsmarknaden. Det är en grundläggande och mycket viktig princip för att garantera demokrati samt människors och företags möjligheter att gå samman i föreningar och påverka utvecklingen. En statligt reglerad minimilön eller medbor arlön skulle kränka arbetsmarknadens parters rättigheter men även minska människors vilja att organisera sig och därmed försvaga de fackliga organisationerna.
6. Ta bort karensdagarna o.s.v. Det var under den borgerliga regeringens år som Sveriges ekonomi gick i kvav. Hundratusentals människor blev arbetslösa, inflationen sköt i höjden och de offentliga finanserna eroderades. De karensdagar och försäkringsnivåer som gäller är en effekt av den nödvändiga saneringen av statsfinanserna. Först när kvaliteten och verksamheten inom vård omsorg och skola är säkrad kan dessa diskuteras.
7. Stoppa tidsbegränsning av a-kassan A-kassan är en försäkring som ska ge de som blir arbetslösa en respit, en tid för att söka och få nytt arbete, ofta kallad omställningsförsäkring. När massarbetslösheten etablerades under den borgeliga regeringen blev påfrestninarna på denna omställningsförsäkring mycket stora. Många människor blev långtidsarbetslösa. och tvingades att genom arbete eller arbetsmarknadspolitisk åtgärder återkvalificera sig till arbetslöshetsersättning. Socialdemokratins grundsyn är emellertid att a-kassan ska fortsätta vara en omställningsförsäkring och avbsolut ingen permanent försörjning.
8. Inflationsbekämpningen o.s.v. Socialdemokratin har absolut inga ambitioner att bekämpa inflation genom ökad arbetslöshet. Förändringar av skatter ska göras utifrån samhällsekonomiska motiv men knappast för att sänka inflationstakten.
9. Miljöproblem är att o. s. v. Den socialdemokratiska regeringen har satsat nya resurser på miljö- och naturresurshållning. Genom den så kallade Östersjömiljarden intensifieras samarbetet med andra Östersjöländer och därigenom också miljöarbetet.
10. Stat och kommun Tyvärr har kommunernas ansträngda ekonomi ibland fått negativa följder för bland annat vård skola och barnomsorgen. För att ge kommunerna bättre resurser har den socialdemokratiska regeringen avsatt sammanlagt 72 miljarder extra till kommuner och landsting ( s.k.Persson-pengar), under åren 1997-2001, till barnomsorg, skola, vård och äldreomsorg.
11. Ingen "kommunarrest" förarbetslösa o.s.v. Arbetsvillkoret, dvs krav på att den som är arbetslös ska ta ett anvisat jobb, är en viktig och grundläggande del av arbetslöshetsförsäkringen. Hur detta arbetsvillkor ska tillämpas på ett rimligt och effektivt sätt är en fråga för AMS.
För mer info, prova www·sap.se