Till
Pär Åslund Stockholm 980710
Här kommer svaren på de frågor som ni ställt. Att redovisa vad vi gjort punkt för punkt och vilka som röstat emot våra förslag är i det närmaste omöjligt på grund av hur riksdagsarbetet går till. Alla de yrkanden som vi lägger kommer inte upp i kammaren för votering, utan vad man måste gå på är vad som står i våra motioner. I utskottsarbetet sorteras en stor del av alla yrkanden bort och de som blir kvar reserverar man sig för. När ärendena sedan kommer upp i kammaren väljs endast ett fåtal av reservationerna ut som går till votering. Detta arbetssätt gäller för alla partier. I annat fall skulle riksdagsledamöterna behöva tillbringa alla dygnets timmar med att votera.
Vissa av reservationer är dessutom väldigt omfattande. En reservation kan omfatta hela den ekonomiska politiken och då är det svårt att förslag för förslag säga vem som egentligen är för eller emot om man intejämför partiernas motionstexter. Jag skickar därför med några en av våra motioner för att visa att vi 5ar driv'st många av de frågor som ni tar upp i er enkät. Jag har försökt markera de områden som frågorna gäller.
Med vänlig hälsning
Karin Edlund Pol.sekr.
I) Skattepolitiken måste utformas med inriktning på ökad sysselsättning. Vänsterpartiet anser inte att det finns utrymme idag för att sänka skatteuttaget. Däremot kan man med omfördelningar av skatteuttaget förbättra möjligheterna till ökad sysselsättning. Vi har föreslagit att man höjer skatten för höginkomsttagare och sänker den för låginkomsttagare. Samtidigt höjer vi skatterna för storföretag och sänker på motsvarande sätt skatterna för småföretag.
2) Vänsterpartiet har föreslagit att man redan nu tar ett principbeslut om att korta arbetstiden från 40 till 35 timmar, detta som ett första steg till 30 timmars arbetsvecka och sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.
3) Vi har föreslagit en skärpning av övertidsreglerna. Detta är viktigt för att bl.a en arbetstidsförkortning ska omsättas i nyanställningar istället för övertid.
4) I senaste budgetförslaget omfördelade vänsterpartiet a-kassemedel för 1999 till kommunerna för extra jobbsatsningar. Förutsättningen för att få pengarna var att de anställda får avtalsenliga löner. Flera av de nu existerande åtgärderna som ofta ersätter riktiga och behövliga arbetstillfällen är vänsterpartiet kritiskt till. Vi menar att statligt finansierade åtgärder som OTA, resursarbeten och vissa ALU-placeringar successivt bör omvandlas till riktiga anställningar istället.
5) Vi stödjer kampen för solidarisk lönepolitik och minskade löneskillnader vilket är motsatsen till det skatteminister Östros nyligen gick ut med. Men vi är tveksamma till att ingripa i fria förhandlingar med lagar - då kan högern använda detta till att kräva strejkförbud mm.
6) Vänsterpartiet har föreslagit att som ett första steg höja försäkringsnivåerna till 85% från 1999. För detta har vi avsatt medel i vårt budgetförslag. På sikt vill vi att nivåerna ska höjas till 90%. Vad gäller karensdagarna så har vi bekämpat införandet av dem men klarar inte nu att i vår budget rymma deras avskaffande. När samhällsekonomin tillåter det skall de bort.
7) Vid ett flertal tillfällen har vänsterpartiet avvisat alla förslag om en bortre parantes. Vi menar att man måste finna metoder som med bevarad trygghet för den arbetslöse, leder till en förstärkt framtida position på en arbetsmarknad som förändras snabbt.
8) Vänsterpartiet har motsatt sig både att inflationsbekämpningen överordnats allt annat i den ekonomiska politiken (EMU-anpassning) samt regeringens förslag att det överordnade ekonomisk politiska målet för de närmaste åren ska vara ett offentligt överskott på 2% av BNP. Detta leder till alltför kraftiga åtstramningar och bidrar till att behålla den höga arbetslösheten. Vi menar att en ökad sysselsättning måste komma i första hand. Vi hävdar också att det är bra förjobben att man tar från de rika som lägger pengarna på hög och ger till dem som använder pengarna till effektiv efterfrågan.
9) Vi är helt överens.
10) Se under svar 4.
11) Vi är helt överens.
Vänsterpartiet, riksdagsgruppen. Riksdagen, 100 12 Stockholm Besöksadress Mynttorget 2 Telefon växel 08-786 40 00, Fax 08-21 33 53 Postgiro 10 44 02-3