Nu sätter vi press på partierna!
De förtroendevalda utnyttjar sitt förtroende till att lura oss. Hela 90-talet har de sagt oss att de ska minska arbeslösheten.
Istället har arbetslösheten fått växa och och de hittar på olika sätt för att tvinga människor att jobba för löner man inte kan leva på. Samtidigt höjer politikerna sina egna och sina tjänstemäns löner, sänker skatten för rika och företag etc.
Det räcker inte med ord längre. Nu ska vi ha besked svart på vitt! Och vi ska gå ut till alla arbetslösa och berätta var partierna står när det gäller jobben och arbetslösheten.
Vi ska utnyttja den geniala metod som miljörörelsen hittat på för miljövänliga varor. "Bra miljöval" hjälper oss välja de bästa varorna för miljön. Sen spelar det ingen roll om vi vet vad tvättmedlen innehåller. Vårt förtroende för miljörörelsen och miljömärket gör att vi vet om vi ska köpa varan eller inte. Detta märke är det geniala med miljömärkningen! En enda bit information säger allt vi behöver veta för att köpa rätt!
Vi ska göra på samma sätt. Vi ska märka partierna! Ett enda märke säger allt en arbetlös behöver veta för att välja rätt parti. De partier som ställer upp på våra krav märker vi med "arbetslösas val". De andra märker vi inte. Men för de en rent bedrövlig politik ur arbetslösas synpunkt "döskalle"-märks de!
Märkning kommer att sätta stor press på små-partierna. Om de arbetslösa och de som är solidariska med arbetslösa väljer bort ett litet parti kan det trilla ut ur riksdagen! Därför kommer små-partierna att vara angelägna att märkas som "arbetslösas val". De stora partierna kommer också att tvingas gå oss till mötes. Annars förlorar de inflytande och miljoner i partistöd.
Nu behöver vi hjälp från alla föreningar av arbetslösa i Sverige att formulera kraven på partierna. Läs därför bifogade förslag till "Kampanj mot arbetslöshet och svältlöner". Kom sedan snabbt in med förslag och synpunkter.
Skicka Era synpunkter till: Pär Åslund, Eriksgatan 18, 81330 Hofors Du kan också faxa till 0290 - 22231 Vill Du prata om kampanjen kan Du ringa 0290 - 20929
Valet närmar sig och det här valet ska handla om arbetslösheten!
Pär Åslund Kampanjansvarig Alliansen för Arbete
Bakgrund Arbete är en mänsklig rättighet. Alliansen för arbete verkar för att denna rättighet förverkligas i enlighet men FN:s allmänna förklaring av de mänskliga rättigheterna artikel 23:
"1. En var har rätt till arbete, till fritt val av sysselsättning, till rättvisa och tillfredställande arbetsförhållanden och till skydd mot arbetslöshet. 2. En var har utan åtskillnad rätt till lika lön för lika arbete. 3. Envar som arbetar har rätt till rättvis och tillfredställande ersättning, som tillförsäkrar honom själv och hans familj en människovärdig tillvaro och som, där så är nödvändigt, kompletteras med andra medel för socialt skydd. 4. Envar har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen."
"1. En var har rätt till arbete, till fritt val av sysselsättning, till rättvisa och tillfredställande arbetsförhållanden och till skydd mot arbetslöshet.
2. En var har utan åtskillnad rätt till lika lön för lika arbete.
3. Envar som arbetar har rätt till rättvis och tillfredställande ersättning, som tillförsäkrar honom själv och hans familj en människovärdig tillvaro och som, där så är nödvändigt, kompletteras med andra medel för socialt skydd.
4. Envar har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen."
Sverige i dag Situationen i Sverige idag belyses bäst som en kommentar till artikel 23 i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna
"1. En var har rätt till arbete, till fritt val av sysselsättning, till rättvisa och tillfredställande arbetsförhållanden och till skydd mot arbetslöshet."
I Sverige idag saknar mellan en halv och en miljon människor arbete. Det är 10 -20 % av arbetskraften. Massarbetslöshet råder i Sverige. Rätten till arbete är inte självklar. Sverige bryter alltså mot de mänskliga rättigheterna! Det fria valet av arbete är också urholkat. Människor är tvungna att ta anvisade arbeten även om de inte passar dem. Tar man inte anvisade arbeten kan man bli avstängd från A-kassan. Rättvisa och tillfredställande arbetsförhållanden och ett skydd mot arbetslöshet är inte heller en självklarhet. Risken att kastas ut i arbetslöshet tvingar människor tiga om arbetsmiljöproblem, omoraliska och rent av olagliga förhållanden i arbetet. Framför allt de som har tillfälliga anställningar, provanställningar etc kan vara hårt pressade av orättvisa och otillfredställande arbetsförhållanden. Skyddet mot arbetslöshet är förbehållet dem som hoppar fallskärm mellan olika välavlönade jobb i samhällets eller näringslivets toppar.
"2. En var har utan åtskillnad rätt till lika lön för lika arbete."
Rätten till lika lön är och har alltid åtsidosatt på grund av kön. Genom olika arbetsmarknadsåtgärder har en ny lågavlönad underklass uppkommit. Det är t.ex. människor som gör indragna arbeten som arbetslöshsetårgärder. Kanske går de på sitt gamla jobb med betydligt lägre ersättning än arbetskamraterna som arbetar kvar.
"3. Envar som arbetar har rätt till rättvis och tillfredställande ersättning, som tillförsäkrar honom själv och hans familj en människovärdig tillvaro och som, där så är nödvändigt, kompletteras med andra medel för socialt skydd."
I arbetsmarknadsåtgärder finns ingen rättvis och tillfredställande ersättning. Den som arbetar i arbetsmarknadsåtgärder kan göra samma arbete som en fast anställd, men ha en lön som måste kompletteras med socialbidrag. Staten har blivit löneledande när det gäller att sänka lönerna! Situationen för de arbetslösa blir inte bättre av att samhället lånar ut arbetskraft som arbetar nästan gratis till industrin! Sänkta socialbidrag har gjort att den arbetslöse trots heltidsarbete inte tillförsäkras en människovärdig tillvaro.
"4. Envar har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen."
Rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar hotas dagligen. TOYS - R - US visade med sina avtal att man inte vill acceptera denna rätt. Kampen mellan TOYS - R - US och de anställda blev en rent facklig klamp. Trots att Sverige ratificerat FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna ställde ingen statlig myndighet upp på arbetarnas sida. Motsvarande händer varje dag i Sverige om än i mindre omfattning och mindre synligt.
Kampanj Två kampanjer startas omgående och en 1999. Kampanjerna går ut på att genom frågor ta reda på hur partier respektive företag ställer sig till de arbetslösas krav på rättvisa arbeten och löner etc. När svaren inkommit sammanställs rekomendationer hur arbetslösa ska rösta respektive göra sina inköp. Alliansen för arbete sammanställer frågeformulär. Rekomendationerna (Arbetslösas val) för valet till riksdagen utformas också av alliansen för arbete liksom rekomendationerna (Arbetslösas köp) för hur arbetslösa ska göra sina inköp i nationella kedjor. Rekomendationerna för hur arbetslös röstar i kommunala val (Arbetslösas kommunalval) liksom hur man gör inköp i lokala och regioinala affärer sköts utifrån Alliansen för arbetes frågeformulär av lokala och regionala organisationer för arbetslösa.
Arbetslösas val Den här kampanjen riktar sig mot riksdagspartierna. Deras uppgift är att stifta lagar och hantera statens pengar. Avsikten med kampanjen är att hjälpa arbetslösa att ta ställning till vilket parti som kan tänka sig att stifta lagar och hantera pengar så det gynnar arbetslösa.
Arbetslösas kommunalval Den här kampanjen riktar sig mot partierna i kommun- och landstingsval. De har uppgiften att förvalta kommun och landsting och bedriva den verksamhet som innevånarna vill ha. Här är huvuduppgiften att skapa förhållanden som ger flera jobb t.ex. dela på jobben, avstå från att spara genom skära ned på personalen.
Arbetslösas köp Den här kampanjen riktar sig mot företagen. Men startas först 1999. De (stor)företag som uttalar sig mot att dela på jobben etc liksom de som inte är beredda att erbjuda sina anställda kortare arbetstid noteras på "svarta listan". På positiva listan noteras däremot t.ex. 1) De företag som hjälper sina anställda att dela på jobben och som har en växande del av sin personal i arbete på mindre än 40 timmar/vecka. 2) De företag som gör något viktigt för arbetslösa t.ex håller en verklig lågprislinje, ger rabatter till arbetslösa etc.
Våra krav Arbetslösas val 1) Inga skattesänkningar (för de rika) förrän budgetunderskottet är borta och vi har jobb i offentlliga sektorn istället för att betala räntor till banker, företag, och rika. Ränteinkomster ska läggas uppe på lönen och beskattas med marginalskatten istället för med 30 % vilket är mindre än skatten på arbete.
2) 6-timmars arbetsdag eller motsvarande arbetstidsförkortning inom 5 år i 2 steg. Normalarbetstiden sänks 1999 till 35 timmar per vecka. och år 2003 till 30 timmar per vecka.
3) Pengar som går till arbetslöshetsåtgärder och A-Kassa ska göras om till tjänster i den offentliga sektorn. En arbetslös kostar lika mycket som en människa med arbete (med kringkostnader i form av sjukdom, missbruk, kriminalitet och social instabilitet mer!) Växjö-undersökningen visar att vi kan anställa alla arbetslösa i offentliga sektorn för de pengar som satsat på åtgärder A-kassa etc!
4) Minimilön som man kan leva på införs genom lagstiftning. Staten får inte längre vara löneledande när det gäller att sänka lönerna genom ALU etc.
5) Gröna jobb ger bättre ekonomi än vanliga ( Miljöproblem är att göra sopor av resurser och lägga soporna på fel ställe. Det kostar att skaffa nya resurser och att städa). Därför ska satsningar på gröna jobb göras omgående.
6) Fantasilöner till anställda och politiker i samhället avskaffas. Före valet ska alla politiker deklarera vilka löner de ska ha om de eventuellt blir valda till riksdag, regering etc.
7) Inflationsbekämpning får inte göras genom ökning av arbetslösheten. Istället kan inflationen bekämpas genom sänkning av momsen och höjning av marginalskatterna eller genom att fantasilöner och fallskärmar minskas för olika chefer. Minskning av företagens vinster eller aktieutdelningar kan också bidra till att minska inflationen.
8) Förutsättningar för kortare arbetstid ska skapas genom att de avgifter som staten tar ut på de anställdas löner respektive de personalomkostnader som företagen betalar sänks t.ex. med samma procent som arbetstiden kortas. Den som alltså har en anställning som motsvarar 6 timmar per dag får sina avgifter sänkta till 75 % för varje arbetad timme. På samma vis sänks arbetsgivarens personalomkostnad till 75 % per timme. Totalt minskar alltså inkomsterna från avgifter och personalomkostnader för staten. Men den minskningen tjänar staten igen genom att kostnaderna för arbetslösheten minskar eller inte ökar.
9) Stat och kommun gör överenskommelser om att nya fasta jobb i kommunerna ska medföra rätt till statsbidrag inom sektorerna skola, vård, omsorg och miljöarbete.
10) Någon bortre parentes ska inte införas för A-kassan.
11) Inga "socialbidrag" till banker och andra företag. Både bankakuten och bidragen till Sydkoreas konkursmässiga företag är exempel på verksamheter som inte ska få förekomma.
Arbetslösas kommunalval 1) Inga skattesänkningar eller avgiftsänkningar(för de rika) förrän budgetunderskottet är borta och vi har jobb i offentlliga sektorn istället för att betala räntor till banker, företag, och rika.
2) Kommunen ska erbjuda sina anställda att korta sin arbetstid t.ex. genom växjömodellen.
3) Pengar som går till arbetslöshetsåtgärder och A-Kassa ska göras om till tjänster i den offentliga sektorn genom sammarbete med AMS och liknande.
4) Minimilön som man kan leva på införs. Kommunen ska inte använda sig av arbetslösa som får svältlöner i sin verksamhet (typ KAS)
6) Fantasilöner till anställda och politiker i samhället avskaffas. Före valet ska alla politiker deklarera vilka löner och arvoden de ska ha om de blir valda till uppgifter i kommun eller landsting.
7) Socialbidrag ska inte förvägras den som inte tar arbeten eller ALU etc till svältlöner.
8) Förutsättningar för kortare arbetstid ska skapas genom att kommunenrna ställer krav på staten att pengar för arbetslösheten överförs till kommunerna om de anställer flera inom skola, vård, omsorg och miljöarbete.
Bedömning För att få en så invändningsfri bedömning som möjligt bör vi poängsätta partiernas svar på våra frågor t.ex. mellan 0 och 3. Därefter sumerar vi poängen. De partier som når högsta poängen blir de partier vi rekomenderar som de arbetslösas val. Missar vi lite i bedömningen på någon fråga så jämnas det säkert ut genom att vi sumerar många frågor. De partier som fått riktigt låga poäng varnar vi för (döskallemärker). De är farliga för arbetslösa människor eftersom de inte löser de arbetslösas problem utan permanentar arbetslösheten. Extra poäng ges åt partier som kan visa att de redan har motionerat enligt våra krav. Och avdragspoäng ges åt partier som röstat mot våra krav.
Genomförande De synpunkter som kommer in från föreningarna tillförs kampanjunderlaget. Därefter görs den slutliga utformningen av frågorna till riksdags-partierna och förslagen till frågor för partierna i kommun och landsting.