Home
Surname List
Name Index
Gedcom File
Email Us

Eighth Generation


163. Kornelis (Cornelis, Knillis) BOEKEMA was born on 1 Apr 1871 in Scharsterbrug. He died on 11 Oct 1969 in Wijtgaard.

His dad was known as "Jan met de pak", but Knillis, besides working as a farmhand, or for the municipality for road maintenance, had also his small business, making in particular wooden shoes and peddling them out using a small cart pushed by hand. My uncle Jappie wrote me by email on october 29 1998 the following:

Het leuke is dat mijn grootvader met garen en band langs de deur ventte. Mijn eigen vader die heeft ook gevent met klompen enz.... (In Wijtgaard) heb ik nog een winkel gemaakt, waar wij klompen verkochten en touw om de koeien vast te houden en vader ging daar met een handkar de boer op. Vaak als ik 's avonds thuis kwam, was vader nog onderweg met de kar en dan moest ik hem van moeder ophalen. Haal jij heit eens op, zei ze dan, want hij is de hele dag al op reis.

I met "pake" for the last time in 1967, my first visit to Friesland since our emigration in 1954. My parents were there too since november 1966 and they flew back with me. Pake was still in good health. Going to church he made his genuflection as if he was a young man.. He hoped to make it to the 100 years. He was buried on 15 Oct 1969 in Wijtgaard.

Het is ook interessant kennis te nemen van 'n brief die Pake van zijn vader ontving twee jaar voor zijn trouwen met beppe Renske. Ik ben in het bezit van die brief . De brief is interessant vanwege het feit dat het aantoont waarom Friezen in die tijd naar Duitsland vertrokken om daar bij de boeren werk te vinden. De brief is ook interessant want Pake vraagt toestemming aan zijn ouders om 'n verkering aan te knopen (met Renske Tekstra, mijn Beppe). De brief toont ook aan dat zelfs het gewone volk goed kon schrijven en lezen. Om deze brief te lezen, klik hier.

In de notariële archieven in Tresoar staat aangegeven dat op 9 December 1905 Pake Knillis 'n huis kocht voor fl. 256., waarin mijn vader in Maart 1905 was geboren (1905 * Leeuwarden, notaris A. B. Sjerps Inv. nr. 076152 repertoirenrs. 4248 en 4261 d.d. 9 december 1905).

Kornelis (Cornelis, Knillis) BOEKEMA and Rinske (Renske) Annes TEKSTRA were married on 12 May 1900 in Leeuwarderadeel.

De stamboom van de TEKSTRA's is te vinden in de inhoudsopgave

Rinske (Renske) Annes TEKSTRA (daughter of Anne (Anastasius) Pieters TEKSTRA and Hiltje (Helena) Swart) was born on 14 Jan 1872 in Rauwerd. She died on 5 Apr 1931 in Wijtgaard. Beppe Rinske died five months before my birth. She was buried on 8 Apr 1931 in Wijtgaard. Her mother could not write, so two witnesses signed in her place the marriage-act.

wytgaard

Anne Jan Beppe(Renske) Hiltje Klaske Pake(Knillis) Jitske Jappie

Kornelis (Cornelis, Knillis) BOEKEMA and Rinske (Renske) Annes TEKSTRA had the following children:

+255

i.

Hiltje BOEKEMA.

+256

ii.

Jitske (Jikke) BOEKEMA.

+257

iii.

Jan Cornelis BOEKEMA.

258

iv.

Klaske BOEKEMA was born on 7 Sep 1907 in Wijtgaard. She died on 17 Oct 1908 in Wijtgaard.

259

v.

Anne ( Broeder Jeroen S.C.J.) BOEKEMA was born on 26 Oct 1909 in Wijtgaard. He made his vows in the Society of the Sacred Heart of Jesus, in Heer, Limburg, op 19 Maart 1932. He died on 14 Jul 1985 in Nijmegen. He was also known as Broeder Jeroen.

Heeroom

His confreres mentioned the following on his "bidprentje":

Een stille, rustige Jeroen laat een stilte achter. Weinig zeggend, was heel zijn religieuze levenshouding veelzeggend. Hij sprak nooit over zichzelf maar zijn daden stonden altijd in dienst van anderen.
Het stille en rustige, maar tevens het openstaan voor de schoonheid van de natuur heeft Jeroen ongetwijfeld meegekregen door zijn Friese afkomst. IImmers de schoonheid van deze provincie varieert van wijde verten tot besloten hoekjes van bijn verstilde dorpen tot indrukwekkend historisch schoon.
Ruim 50 jaar heeft onze Jeroen gewerkt in zijn geliefd klooster Huize Sint Jozef te Cadier en Keer.
38 jaar lang was hij daar op de boerderij als bedrijfsleider werkzaam.
Aan zijn Friese stand verplicht, zorgde hij ervoor het beste vee te hebben met een hoog melk- en vetgehalte.
Door zijn kontakten met land- en tuinbouwscholen, verbreedde hij zijn kennis op agrarisch gebied.
Velen klopten bij Jeroen aan om advie. Hij was een onbetaalbare kracht.
Bovenal was broeder Jeroen religieus. Misschien stond hem de uitspraak van een Fries edelman voor de geest: "Wij Friezen knibbelje allinne foar God". Ja, hij heeft wat geknield en gebeden voor God.
In 1983 heeft Jeroen met pijn in het hart afscheid genomen van zijn dierbaar Cadier en Keer. De overgang naar ons klooster te Nijmegen was groot maar geleidelijk aan wist hij de weg naar de tuin te vinden: Radijs voor de liefhebbers, bloemen voor de zusters...
De stille, evenwichtige broeder Jeroen is nu voor zijn dierbare familie en medebroeders een stille kracht geworden in Gods tuin, de hemel. We gunnen het hem van harte.
Voor Uw hartelijk medeleven en gebeden zijn wij U zeer dankbaar.
De familie, medebroeders en huisgenoten.

+260

vi.

Jacobus (Jaap) BOEKEMA.

261

vii.

Klaske BOEKEMA was born on 15 Mar 1913 in Wijtgaard. She died on 2 May 1998 in Joure ("De Flecke"), after having been nursed in for some time in "Doniahiem", Sint-Nicolaasga, in the same room as where her sister Jitske died. . Taking care of Pake until his death, she never got married. She visited her brother Jan, in Canada, in August 1991, and we travelled with her to see my brother Francis and his wife Enid in Prince-Edward-Island.

 

Boekemas1982

Jitske Anne (50 year religious vows March 1982) Jappie Klaske

Home Return to Table of Contents 1