DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNDE BİR GRUP ÖĞRENCİNİN AIDS İLE İLGİLİ BİLGİ VE TUTUMLARINİN DEĞERLENDİRİLMESİ.*

Ozan ÇETİN*, Oğuz Reşat SİPAHİ*, Serkan AKHAN*, Burcu ÇAKAR*, Ebru Nevin ŞENGÜL*, Tunay ATAMAN*, Ekrem DEVSEREN*, Fatma ERBOY*

“Çağımızın vebası” olarak nitelenen AIDS’e karşı yürütülen kampanyaların yanı sıra, toplumun çeşitli kesimlerinin AIDS’le ilgili bilgi düzeylerini ölçen çalışmalar da sıkça yapılmaktadır. Bu çalışmalar, sözü edilen kampanyaların ve eğitim amacıyla uygulanan seminer, konferans ve benzeri etkinliklerin verimliliklerinin değerlendirilmesinde etkili olmakta, bunun yanında, gelecekte uygulanacak yöntemler hakkında yeni fikirler oluşturulmasına da yardımcı olmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Bulaşıcı Hastalıklar ve Uyuşturucuyla Savaş Kulübü (DEÜTF-BUHUS) AIDS alt grubu olarak üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine, AIDS konulu bir eğitim panelinden hemen önce, AIDS ile ilgili bilgi düzeylerini ölçmek üzere bir anket uyguladık. Anketimizde AIDS ile Mücadele Derneği’nin “AIDS Bilgilendirme Anketi”’ni esas alarak, üzerinde bazı değişiklikler yaptık. Anketimize 42 (%62.7) bayan, 25 (%37.3) erkek olmak üzere toplam 67 kişi katıldı. Yaş ortalaması 21.71 idi (En düşük 17, en yüksek 40). Ankete katılanların 31’i (%46.34) AIDS ile ilgili bilgi düzeylerini yeterli bulurken, 6’sının (%9) bilgi düzeyleri hakkında fikirleri yoktu. Öğrencilerin tümü virüsün kanda bulunduğunu belirtirken, 64’ü (%95.5) menide, 56’sı (%83.6) vaginal sıvıda, 29’u (%43.3) anne sütünde, 3’ü (%4.5) terde, 2’si (%3) göz yaşında virüs bulunduğunu belirtti. 62 (% 92.5) öğrenci AIDS ile ilgili bilgilerini medyadan, 21’i (%31.3) arkadaş çevresinden, 3’ü (%4.5) eğitim süresince okutulan derslerden edindiğini bildirdi. “AIDS’in hiçbir tedavisi yoktur” tümcesini, öğrencilerin 43’ü (%64.2) doğru, 11’i (%16.4) yanlış olarak yanıtladı. 13 öğrencininse (%19.4) bu konuda bilgisi yoktu. İki HIV (+) kişinin birbirleriyle cinsel ilişkide bulundukları sırada korunmaları gerektiği ile ilgili tümceye ise 20 öğrenci (%29.9) doğru, 12 öğrenci (%17.9) yanlış, 35 öğrenci (%52.2) bilmiyorum yanıtını verdi. 52 öğrenci (%77.6) AIDS hastasının toplumdan izole edilmesinin yanlış olacağını belirtti. 18 öğrenci (%26.9) hastalığın sinek ısırığı ile bulaşabileceğini bildirdi. Bu bulgular AIDS ile ilgili eğitim kampanyalarında medyanın önemini ön plana çıkartmaktadır. Bunun yanı sıra eğitim sistemimizde de böyle önemli bir konu ile ilgili büyük bir eksiklik göze çarpmaktadır. Toplumun çeşitli kesimlerine verilen eğitimler yoğunlaştırılarak sürdürülmeli, ulaşılması zor olan, sosyo-ekonomik düzeyi düşük kesim için mevcut eğitim sisteminin olanaklarından yararlanılmalıdır.
 

*Bu metin DEUTF-BUHUS AIDS Altgrubunun büyük AIDS anketi projesinin ön sunumudur, AIDS 4. Ulusal AIDS ve CIGH Sempozyumunda sunulan ayni adli posterimizin abstraktıdır ve abstrakt olarak Turk-Medline'da indekslenmekte olan AIDS Dergisi, 1998, 10: 42 de yayinlanmistir.

BUHUS INFO PAGES, main page, subgroup of AIDS and STDs, subgroup of hepatitis, subgroup of nosocomial diseases and tuberculosis, subgroup of tobacco abuse, subgroup of substance abuse, subgroup of social activities, history and aims, activities, members, researches, links to the related sites on the web, administrative committee, our statute(in Turkish).

© 1999 Last updated on July, the 9th, 1999

Sign Guestbook, View Guestbook

Click here for mailing to DEUTF-BUHUS.

1