TESELACIONS
 
Les teselacions o divisions regulars del pla són una part molt important del treball que va fer Escher tant per la quantitat d´obres d´aquest tipus que va realitzar com per la importància que tindrien temps després. Les teselacions consisteixen en la repetició i encaixament de diferents figures creant una espècie de mosaic. El nom "teselacions" ve de la paraula "tesela" que s´utilitza per a referir-se a les diferents peces que formen un mosaic. Així doncs, Escher crea veritables puzzles a partir d´imatges combinades jugant amb el blanc i negre, el color, les simetries i les confusions forma-fons.
 
Actualment, hi ha molta gent que treballa en el camp de les teselacions, donant-li aplicacions molt diferents. Podeu veure´n exemples a la pàgina DESPRÉS D´ESCHER.
 

 
 
Lizards (1939)
 
Després de la seva primera teselació (Eight Heads, 1922) , en blanc i negre, Escher va començar a experimentar amb el color. En aquesta obra combina una mateixa figura canviant la seva orientació i el seu color.
 

 
 
Horsemen (1946)
 
En aquesta teselació, se´ns presenta un joc més acusat entre la forma i el fons. Els dos colors principals i el fet que només hi hagi dos figures diferents (de fet, la mateixa però amb sentits oposats) accentuen aquesta impressió: quan mirem les marrons (i, per tant, les cosiderem forma), costa veure les grogues perquè passen a ser fons i a l´inrevés.
 

 
 
Fish And Boats (1948)
 
En aquesta imatge ja trobem l´ús de figures diferents en combinació amb el color. Si hagués utilitzat el color en una imatge tan complexa com Eight Heads (1922), molt probablement el resultat hauria estat bastant inintel.ligible però, en aquest cas, la integració dels dos elements és perfecta i el color no és cap obstacle. El joc entre forma i fons no és tan acusat com en l´anterior imatge perquè els colors de les dues figures són molt semblants i no creen una separació brusca.
 

 
 
Circle Limit IV (Heaven And Hell) 1960
 
En tota la sèrie Circle Limit trobem elements encaixats que es van fent més petits com més s´allunyen del centre. Això, a més del treball de teselació, requereix un detallisme extrem que Escher també executaria amb èxit en altres obres seves com ara Snakes (1969). En aquest cas, els elements s´oposen en la seva forma, en el seu color i també en el concepte (àngel-dimoni). Igual que a Horsemen (1946) l´oposició entre forma i fons és molt important i quan veiem els àngels, enlloc de dimonis veiem un fons negre i a l´inrevés. És important agafar una teselació en blanc i negre com a exemple perquè la seva producció de teselacions en blanc i negre va ser més nombrosa que la seva producció en color. Això va ser una constant en l´obra d´Escher, qui només utilitzava el color quan ho considerava estrictament necessari, mai no el va usar com a element purament decoratiu.
 

 
 
Sun And Moon
 
En aquesta teselació la complexitat augmenta molt. Escher juga amb un sola imatge (ocells) en diferents posicions i crea dos grups: un de tons foscos i un de tons clars. Els ocells no estan pintats com si fossin ocells sinó que el seu interior forma part d´un dibuix més ampli que es completa en relació amb els altres ocells del seu mateix to: els ocells de tons clars creen un Sol i els ocells de tons foscos creen una Lluna.
 

 
PRIMERS TREBALLS
 
TRANSFORMACIONS
 
PERSPECTIVES I ABSURDS
 
ALTRES
 

 
INTRODUCCIÓ
 
PÀGINA PRINCIPAL
1