Birgit Holst-Jensen's slægt

Christen Jensen ca. 1615 - ca. 1680

(tip 6 oldefar)

Christen Jensen boede i Over Simmelkær i Ørre Sogn i årene 1664 til sin død ca. 1680. Han kan måske være identisk med den Christen Jensen som boede i Visttorp i Haderup sogn i tiden 1646-51, og er i så fald rimeligvis en søn af den Jens Nielsen, som før ham boede i samme gård, men dette er gætteværk.

Mere sandsynligt er det, at Christen Jensen er den samme som den Christen Jensen Graasand, der en tid boede i Neder Feldborg, og som 1648 og 1649 nævnes som voldgiftsmand i den  proces, som blev ført mellem Søren Jepsen i Graasand og beboerne i Barslund.. Da han tilførte navnet Graasand, kan vi næsten med sikkerhed gå ud fra, at han er kommet fra den gård og er søn af den Jens Eriksen, som boede her ca. 1600, og om hvem vi formodede, at han var gift med en datter af Søren Christensen i samme gård, men hvis så er, må Christen Jensen og Kirsten Madsdatter være søskendebørn, hvad udmærket kan være tilfældet, og det, at de er opvokset i samme gård, taler stærkt for, at vi her er inde på det rigtigt spor.
Det er altså denne Christen Jensen fra Simmelkær, som er stamfader til slægten Bjødstrup, og som blev gift med Kirsten Madsdatter en datter af Mads Sørensen i Graasand.

Christen Jensen havde sammen med sin svoger fæstet deres gård af Frue Anne Rummel, men selv om de var fæstere betragtedes de alligevel som selvejere, da de ejede bondeskyld af gården Vester Visttorp i Haderup. Det er interessant at se, at mange af Christen Jensens børn enten blev selvejere eller gift med selvejere.

Christen Jensen var en velhavende mand. I 21678 betalte han i kvæg- og kopskat 5 Rdlr, 2 M, 10 Sk, hvilket var langt mere end hvad sognets øvrige bønder svarede, og halvdelen af, hvad herremanden på hovedgården Ørregård måtte betale. Han har vist også været en driftig bonde. Derpå tyder den store besætning. På det tidspunkt havde han en besætning på: 1 hest, 1 hoppe, 4 øksen, 2 kalve, 6 får, 1 svin, og 1 bitræ, hvilket var betydeligt mere end der var almindeligt, selv på større bøndergårde..

Christen Jensen blev næppe nogen gammel mand. Han må være død i tiden mellem 1678 og 1681 idet Kirsten nævnes hun som enke i 1682.

Enken Kirsten Madsdatter overlevede sin mand i ca. 20 år, men en tid efter hans død giftede hun sig igen med en mand i Over Simmelkær ved navn Morten Jensen. Han døde 1698 og efterlod sig en søn af 1. ægteskab. Peder Mortensen som boede i Neder Simmelkær..
Først 1699 døde Christen Jensens enke. hun må have været ret gammel. Jep Andersen, Over Simmelkær var gift med Christen Jensens datter Maren Christensdatter hvorved de overtog hendes gamle fødegård.

Christen Jensen og Kirsten Madsdatter havde 9 børn deriblandt Laurids Christensen

Opdateret 13-11-2002
 
Hovedindex ] Op ] Aftægtskontrakt Michel Enevoldsen ] Heden 1797 ] Peder Thomsen ] Mourids Nielsen Kalf ] Jens Pedersen ] [ Christen Jensen ca ] Mads Sørensen ] Søren Christensen ] Niels Thorsen Kalf født ca ] Laurids Christensen ca ] Andreas Madsen ] Skøde Niels Enevoldsen ] Astrid Holst-Jensen ] Skøde Niels Enevoldsen ] Baggeskjær's historie, Krogstrup slægten ] Gården St. Krogstrup ]
1