Birgit Holst-Jensen's slægt

 

Niels Thorsen Kalf født ca. 1380

Slægten Kalf er en meget gammel adelig slægt, hvis medlemmer fortrinsvis har boet i Vest- og Midtjylland. Kun få af slægten nåede op i Stormandsadelen. Den først kendte mand var hr. Jens Kalf, der nævnes som Marsk allerede 1255. mange år senere, 1274, har han fået tilskødet herregården Vinderup i Ginding herred.

Han nævnes første gang i et ældgammelt dokument af 14.marts 1255, hvori det meddeles, at kong Kristoffer I har givet Ribe kirke hele Harboøre sogn for de jorder i Lustrup som kongens Mølle i Ribe ’sætter under vand’. I dokumentet nævnes han som ’Jens, kaldet Kalf vor Marsk’.

Danmarks Adels Årbog for 1899, som nævner og nærmere omtaler de enkelte medlemmer giver følgende oplysninger om slægten og dens våben:

”Denne gammel slægt førte samme skjoldmærke, som de holstenske slægter Wiltberg van Ove og Rixdorf, nemlig en kronet jomfru i en fjederham, der for Kalfernes vedkommende angives at stå i et guld felt med hjelm tegn i to arme holdende et guldspejl, medens de holstenske slægter skal have ført feltet blåt og skjoldemærket gentaget på hjælmen.

Slægtsbøgerne beretter endvidere, at der på Vejlegård i Fyn har levet en slægt Knob med samme våbenmærke, og at denne efterretning er noget mere en blot og bar forveksling, f.eks. stammede fra den nedennævnte Tyge Kalfs ægteskab med Helle Knob, derpå tyder, at der i 1394 på Sjælland levede en Eggert Wiltberg, dictus Knob, som for øvrigt var gift med en datter af Henrik Barnekow, ligesom også Hr. Jacob og Axel Kalf forekommer under navnet Knap eller Knop”

Genealogisk er det ikke korrekt at skrive at slægten Bjødstrup kan føres tilbage til ca. 1380. det er kun på mødrene side, den kan føres så langt tilbage, og dens ældste kendte mand hed Niels Thorsen Kalf, der hørte til ovennævnte adelsslægt.

Niels Thorsen Kalf drev det ikke til mere end at blive væbner og regnedes derfor som hørende til lavadelen der ved den tid var langt tal rigere end senere hen, og dens anseelse og sociale stilling ragede ikke synderligt op over velhavende selvejerbønders, og i mange tilfælde afveg deres gårdes størrelse og indretning ikke meget fra de større bøndergårdes.

Dette sidste passer udmærket på Niels Thorsen Kalf, som boede på en gård i Mimsing sogn, kaldet Gimsinggaard, senere kaldet Movstgaard, som 1895 bestod af 3 gårde og 2 huse med ca. 15 tdr. hartkorn.

Det er kun lidt, vi ved om vor stamfader på Gimsinggaard. Han nævnes i gamle papirer fra 1408 til 1422. den 19. marts 1422 vidnede han sammen med flere adelsmænd og præster på Ginding Herredsting, at Biskop Christiern Hemmingsen i Ribe skødede fru Karine af Langtind, Aage Pudders enke, det gods i Hjerm og Ginding Herreder, som Albert Andersen af Tovskov havde givet til Ribe Bispestol, undtagen godset i Borbjerg sogn, hvorimod hun gav bispestolen 3 gårde i Egebjerg og 3 gårde i Sal sogn.

Niels Thorsen Kalf var gift med Marine også kaldet Maje Jensdatter, som var fra Ringkøbing, hvor hendes fader, Jens Nielsen, og hendes broder Iver Jensen boede.

Da Fru Maje Kalf senere blev enke, giftede hun sig 2. gang med adelsmanden Anders Orm, men også ham overlevede hun. Efter hans død skøder hun den 13. juli 1440 til kannik hr. Andres Brok noget gods på Ringkøbing mark,3 gårde i Rindum, 1 gård i No sogn. Som betaling derfor fik hun 100 Mark og årlig sjælemesse i Ribe Domkirke for sig, Anders Orm og deres forældre, samt 100 sjælemesser for hende selv efter hendes død.

 Med sin hustru Maje Jensdatter, havde Niels Thorsen Kalf en søn:

1. Mourids Nielsen Kalf, som senere overtog Gimsinggaard, der derefter blev kaldt Mouridsgaard og senere Movstgård.

Kilde: Jens Abildtrup: Selvejerslægten Bjødstrup 1380-1740

 
Hovedindex ] Op ] Aftægtskontrakt Michel Enevoldsen ] Heden 1797 ] Peder Thomsen ] Mourids Nielsen Kalf ] Jens Pedersen ] Christen Jensen ca ] Mads Sørensen ] Søren Christensen ] [ Niels Thorsen Kalf født ca ] Laurids Christensen ca ] Andreas Madsen ] Skøde Niels Enevoldsen ] Astrid Holst-Jensen ] Skøde Niels Enevoldsen ] Baggeskjær's historie, Krogstrup slægten ] Gården St. Krogstrup ]
1