SIGHT OF INDIA

  Reform politics
 A Tamil Uprising?
Ethnic mobilisation
Related topics
Hampi
 IT i Indien
Politik
 Religion
 Lökkrisen
Den fete ateisten Periyar och tamilernas mobilisering
 
Links:
Tidningen Sydasien:  www.sydasien.m.se 
Lonelyplanet:  www.lonelyplanet.com 
Himal Magazine:  Himal magazine 
 

I mediasamhället kanske framtiden ser ut som förr. Dvs. i ett allt mer tilltagande mediebrus är det omöjligt att hålla kolla på allt, och även om man som jag försöker, så händer det att man blir allt senare i att uppfatta viktiga händelser inom alla säregna områden som man försöker hålla ihop.  Idag är det onsdag och det var först i morse som jag hört om Nawaz Sharif och Bill Clintons överenskommelse om tillbakadragande av trupper från Kashmir i måndags. Märker att jag allt oftare ställer mig frågan; har det brakat löst alldeles i Kashmir än? Kommer svenska medier att rapportera det? Kommer de, likt C och MP-politikerna (alla kvinnor), ta en sida i konflikten och kommer över huvud taget någon att ta upp problemet med den uppenbara svårigheten för den pakistanske regeringschefen att dra tillbaka de rebellstyrkor han inte har makt över?

Jag får väl lita till AJR Newslink som tillsammans med andra ger direktlänkar till indiska och andra tidningar. På så sätt skapar jag mig min egen redaktion och världsbild.

Under tiden sitter jag här och jobbar och på kvällarna sitter jag i solen i Tanto eller på min flickväns balkong och läser Cirkusens son av John Irving, om doktor Farrukh Darruwalla, exilindier gift med en österrikiska som samlar dvärgblod och skriver manus till polisfilmerna om kommissarie John Dhar och blir inblandad i än det ena än det andra. Irving har enligt egen utsago varit i Indien bara en gång, i ett par månader, ungefär samtidigt som jag var där första gången. Även om många har varit där oftare och längre, och gjort mer av sina vistelser än jag, så har jag varit där och jag är nästan lika säker på att jag ska tillbaka dit, någon av de många gånger när mörkret och vinterkylan blir för stora.

Jag har det rätt bra faktiskt.
Trevlig sommar
/Hansi Elsbacher
 
 Nedan Barnhemmet Victory House, Kastväsendet, Tips och Album  
 Barnhemmet Victory House, Vagator, Goa.
Hansi Elsbacher, Puri, Orissa
981123
Vernon Di Sousa är själv barnhemsbarn. Han är house manager för det nya barnhemmet Victory House i Vagator i turist- och hippieparadiset Goa på Indiens östkust. Det är kanske därför han brinner för hemmet och visar oss gärna runt, fast besökstiden inte är förrän i eftermiddag.
-De flesta barnen kommer från städer i Karnataka, berättar han. Det är barn från splittrade familjer, med föräldrar med alkoholproblem i städer som Hubli, Bangalore och Mysore.
De barn som inte går i skolan ännu hjälper till med städning eller spelar cricket  med ett set som någon har skänkt. Det vill säga, tills de ser oss. Då springer de fram. Faktiskt ännu mindre blyga än andra indiska barn. “Hello!” ropar de och ler så att man smälter i den redan 33-gradiga hettan. Med engelskan är det mer vilja än kunna. Vi ställer några frågor. Svaret blir det samma: ivriga yes! yes!
      Det var engelskan Anita Baker som under en semstervistelse i den forna portugisiska kolonin kände att hon ville göra något för de många föräldralösa barnen hon såg i städerna. Hon tog tag i saken och startade upp barnhemmet som invigdes for ett halvår sedan. Här huserar nu 34 barn, varav 13 flickor.  Skjortor och små skor står prydligt uppradade i sovsalen.
-I pojkarnas sovsal sover sex barn i varje säng. Det var en som trillade ner igår, berättar Vernon. Flickorna har en egen sal.
Det är lite religiöst. Åtminstone frågar  Vernon om vi är kristna.
    De har hyrt huset i fem år och saknar statligt stöd.
–Vi är avhängiga av privata donatorer, säger Vernon, så om ni kan bidra blir vi glada.

Naturligtvis maste vi lätta på samvetet med några hundringar. Skolan kostar bara 50 rupees i månaden, men med hyra och mat blir det mer. Två svenska hundringar i månaden räcker för ett barns skola, husrum och mat.

        Den som besöker Goa, är välkomna att besöka Victory House. Ta bussen eller taxi/rickshaw från Mapusa (ca 25 minuter) till Vagator, som ligger strax norr om Anjuna. Alla bidrag mottas tacksamt, kläder (barn och vuxen-), hygienartiklar, leksaker etc. Besökstiderna är e.m. alla dagar, men även andra tider går bra. Och man vet att hjälpen går fram. Om inte annat så för att träffa glada barn. Den som vill bidra kan även använda följande kontonummer: El Shaddai Orphanage Trust, Goa, India, Lloyds Bank, Brixham, Devon. Sort code: 30-96-41. Account number: 0366689.
***
   
Kastsystemet stabiliserar Indien
av Hansi Elsbacher
Tidigare publicerat i Tidningen Sydasien 1/96
När man läser de lärdes litteratur verkar ibland slutet för den indiska federativa unionen vara nära.Atul Kohli hänvisar till exempel i Democracy and Discontent. India´s growing crisis of governability (Cambridge University Press, 1990) till att den separatistiska uppluckringen inifrån redan börjat. Den tilltagande kommunalismen, en mängd etniska uppror - exempelvis i  Kashmir, Assam och Punjab - samt naturligtvis hinduhögerns tillväxt sedan 1980-talet visar att den indiska statens sekulära era är över.Före detta premiärministern V P Singhs informationsrådgivare Prem Shankar Jha menar i In the Eye of the Cyclone (Viking Books/Penguin, N.D., 1993) att detta till stor del beror på kongresspartiets odemokratiska förhållningssätt till oppositionen i många delstater.

Separatism tagit över

Men hur kunde oppositionspartier få sådan makt? Det skulle vara enkelt att förklara regionala partiers stora popularitet och styrka med den nationsbyggande Nehru/Gandhi-dynastins fall efter morden påIndira och Rajiv Gandhi eller med reformerna av ekonomin och nedmonteringen av importlicenssystemet. Sedan det kalla krigets slut verkar separatism grundad på etnisk tillhörighet ha tagit över nationalstats- eller stormakts-/blockmönstret i internationella konflikter.
    Samuel P. Huntington orsakade 1991 en hel del uppståndelse med The Clash of Civilizations både på grund av sin tidigare aktade ställning som statsvetare och en skrämmande översättning av artikeln i tyska veckotidningen Der Spiegel som fick läget att verka mer allvarligt än det var och är. Huntington menade att konflikter efter det kalla kriget kommit och kommer att utspela sig längs kulturella linjer. Därigenom skulle bland annat religion som enande faktor tillta i styrka. Det var ett nytt perspektiv, vilket en del ansåg vara om inte en ursäkt så i varje fall en stilla resignation inför en ny sorts rasåtskillnadsteori. Speciellt i Tyskland försämrades Huntingtons rykte drastiskt.

Inte bara statsmakten

Faktum är - och var - att han hade rätt. Se på Indien i dag. De konflikter som brutit ut på senare tid är alla separatistiska och de olika grupperna framhäver sin egen etniska grupps egenart och kultur. De blodigaste har varit de mellan hinduer och icke-hinduer, i Punjab på 1980-talet och mer nyligen i sammanstötningarna mellan hinduer och muslimer efter moskéförstörelsen i Ayodhya. Men till skillnad från vad Atul Kohli menade har den indiska nationen hållits samman.
Visst är Indiens statsapparat en stark maktfaktor och stabilisator. Centralregeringen har makt att inställa delstatsval och införa "President´s Rule" vilket syntes i Punjab. Och visst kan man sätta in paramilitära styrkor som är ansvariga inför New Delhi och inte som polisen inför delstatsregeringarna. Både paramilitära styrkor, bland annat med det missvisande namnet Border Security Forces (BSF), och militär har satts in för att kväsa separatiströrelsen i Kashmir.
     Men fler fenomen än statsmakten håller sådana uppror i schack. Pyramidala nätverk av korruption och nepotism,
klientstrukturer och en stor informell sektor samt framför allt kasttänkandet håller Indiens befolkning i kontroll, hierarki och beroende av andra delar av samhället. Även om arvet från kolonialtiden, den stora, starka och statliga byråkratkåren håller på att förlora både fotfäste och mark till nyrika grupper av medelklassen, så utgör de senare inget direkt hot mot stabiliteten i landet.
    Tamiler eller dravider borde ha kunnat mobilisera för länge sedan. De har mycket gemensamt som många av de övriga separatiströrelserna saknar: Ett annorlunda språk, mörkare hudfärg, de tillhör till större del än nordindier de lägre kasten eller jatis, lång kultur och historia som självständig nation, och så vidare.
Dessutom är de södra delarna av landet rikare än, och måste därmed försörja, de norra. De borde med andra ord tjäna på självständighet. De, om några. Trots det har de inte mer än nyligen påbörjat sin kamp för självständighet.
Folket är nämligen hinduer och därmed själva till stor del inne i det sedan länge officiellt förbjudna kastsystemet och dess hierarkisering, segmentering och kontroll av det indiska samhället.

Kastsystemets förtjänst

Ju mer en grupp har gemensamt med det övriga Indien, desto svårare är det att dra sig ur. Till stor del beror det på
kastsystemet som än i dag ligger till grund för gängse hierarkier, kontroll och underordnande. Den kontroversiella slutsatsen blir att kastsystemet och dess följder även har en stabiliserande funktion.
Vad som skulle kunna äventyra unionens stabilitet är nya värderingar som långsamt underminerar kasttänkandet. Med ökad påverkan utifrån, bland annat genom ett utökat medieutbud och andra värderingar än de traditionellt indiska, kommer etniska konflikter i Indien att tillta. Speciellt de som utövas mellan hinduer och icke-hinduer.

***
 
 

TIPS
Books:
Mark Tully- No full stops in India- 1992!
Om stenhuggare som inte imponeras av västerlänningar, Satin i Deorala 1987 som orsakade protester och internationell mediebevakning av frågan i hela världen, om hur fattiga muslimer anklagar Congress för att underblåsa pöbelns etniska upplopp och inte minst en solig berättelse om Mark Tullys lytta tjänare.  Läs den!!!

V.S. Naipaul-India. A million mutinies now- 1989!
Allt man behöver för att haja vad det rör sig om sedan självständigheten.

Mer litteratur i Reforms, Tamil uprising, och Ethnic mobilisation
***
 Ruinstaden Hampi i Karnataka är alltid värd att besöka ett par dagar och nu, till skillnad från för åtta år sedan, då jag senast var där, finns det billiga hotell och guest houses i själva Hampi även om Malligi i Hospet ger bra status på dubbelrum A/C för 125rs. Ska man boka tågbiljett gör man det bäst på stationen i Hospet (ca 13km från Hampi). I Hampi vill alla bara sälja bussbiljetter eftersom de får mer provision kan man tänka. De kringströvande rövarband som härjat bland bananplantagen och templen (enligt rykten kommer de från A.P. och har sitt stöldgods i Hubli) i trakten och rånat turister är enligt uppgift från lokalbefolkningen satta i singsing av polisen.990222 Mer om Hampi:
***
Sen var vi i Darjeeling och trekkade. Fick aldrig tiden att räcka till för Sikkim, men omständigheterna kring inresetillstånd har varit lite oklara. Följande gäller: Tillstånd utfärdas gratis för 15 dagar av indiska ambassaden utan kostnad. I visumet skrivs detta sedan till och man kan åka direkt till Sikkim. Ingen anmälan behöver alltså göras i Darjeeling, vilket en del tror. Däremot vill myndigheterna vid byar och trekkingställen utmed gränsen mot Sikkim och Nepal att man anmäler sig hos polisen. Vi gjorde det i Rimbick och blev väl mottagna och konverserade av en (förmodligen understimulerad) tjänsteman.
Det var kallt, men handgjorda stickade tröjor köptes billigt i byn, innan vi spatserade upp på Sandakphu (3636möh) och utsikt över Kanchendzongas och Mt Everests snöklädda toppar. Något vi rekommenderar starkt. I Darjeeling, som styrs av ett halvautonomt bergsråd finns bl.a. flera hjälpcentra för exiltibetaner, teodlingar och en linbana och mycket annat att se och besöka. Befolkningen består av bl.a. nepaleser/gurkhas och tibetaner. I Darjeeling fick vi också reda på att det finns möjlighet att arbeta som lärare i buddhistiskt munkkloster i Sikkim. Ingen betalning,
men husrum, mat (3ggr/dag av dal bhat?) och introduktion i buddhismen. Sex månader verkar de vilja att man
binder sig på.990221

 Mutor i Goa. En hjärtevärmande, dock obekräftad, historia om hur vi västerlänningar kan påverka hörde jag i Goa. Förr var det vanligt att polisen stoppade en, om man framförde motorcykel eller annat hyrt fordon och krävde mutor. Detta under allehanda svepskäl. Några tyskar som blev stoppade hade dock en bandspelare påslagen med inspelning under diskussionen med poliserna. De tog bandet och gick till indiskt ambassad/konsulat och spelade upp de korrupta konstaplarnas klagomål på motorcykelns färg(1) och så vidare. Sedan dess är det lugnt att köra motorcykel, till och med utan körkort och hjälm. Ett MC-kort fås lätt, genom en teorikurs med trafikskyltar (har ni sett sådana i Indien?) och uppkörning, vilken består i att köra i en åtta, inom 15 meter, vilket är något de flesta klarar av relativt nyktra. Däremot har de goanska poliserna blivit hårda vad gäller droger. Och ska man hitta en paradisbeach  får man leta, eftersom resortsen nu har intagit de gamla hippienästena och hyddkollektiven har flytt för solstolar. Det finns fortfarande rum för en svensk tia natten på beachen. Var? Säger jag inte. Men ett tips är att, ju längre bort från flygplats/anslutningsort, desto billigare och mer orört. 981213
 

Vagator Beach, Goa
***
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 Family photos
More
 
If you have comments or suggestions, email me at hansi.elsbacher@sifo.se
This page created with Netscape Navigator Gold
1