Det här vill vi
Riks-EKHO
EKHO i övriga Sverige



Programträffar

Bibeln och homo/bisexualiteten



World Aids Day
KÄRLEKEN ÄR STARK SOM DÖDEN

dec '01

EKHO firade 25 år
TIDNING MED MÖRKA OCH LJUSA TILLBAKABLICKAR

aug '01

GAYKRISTET ARBETE I BACKSPEGELN
aug '01

FOTON FRÅN PRIDE 2001
aug '01

NY BOK SYNAR KYRKORNAS HOMOFOBI
jan '01

Martin, f.d. konfirmationsledare:
´DET KÄNNS OERHÖRT KONSTIGT ATT VARA BORTRYCKT´

dec '00

Storkyrkan
ROMERSK-KATOLSK PRÄST TROTSADE PÅVENS FÖRMANINGAR

aug '00

EKHO OCH STOCKHOLM PRIDE WEEK 2000
aug '00

PSALMBOKENS ORD VAR INTE HOMO NOG
Präster skrev en egen mässa till Kärleken

juli '00

Efter femton år av färdiga svar
CARIN VÅGADE FÖRÄNDRA SINA TANKAR OCH SITT LIV

juli '00

Uppmärksammad tv-film
FÖRÄLSKAD MEN FÖRTVIVLAD - BJÖRN ERIK TOG SITT LIV

juni '00

"MEN DU KAN INTE SÄGA ATT VI ÄR SAMLADE INFÖR GUDS ANSIKTE..."
maj '00

MIN LILLASYSTER ÄR HOMOSEXUELL
apr '00

SMF sänder ut rekommendation, men även signaler:
'BESLUTET BÄDDAR FÖR KRÄNKNINGAR OCH HYCKLERI'

dec '99

FELIX OCH ULF VALDE VARANDRA
nov '99

Ett varningens finger från en kristen ledarskribent:
'HOMOSEXUALITETEN ÄR EN ÖDESFRÅGA FÖR SVERIGE'

sep '99

Ecce Homos dopbilds-Jesus:
- JAG VISSTE ATT DET SKULLE BLI ETT HIMLA HALLÅ

aug '99

Glimtar från Stockholm Pride
'KYRKAN MÅSTE GÖRA SIG AV MED SIN TRÅNGSYNTHET'

aug '99

Samtal om homo-
sexuella i kyrka och samhälle
OSYNLIG VID DISKBALJAN ELLER SYNLIG I KYRKO-
RUMMET?

juni '99

EKHO vill samtala
om relationer
FRÅN PIRR I MAGEN TILL EN PARTNER
FÖR LIVET

maj '99

Teologisk uppsats
om Ecce Homo:
'DE NEDTYSTADE
FICK RÖSTER'

maj '99

Sten Philipson,
kyrkoherde:
- JESUS BEJAKADE LUST, GLÄDJE OCH SENSUALITET

apr '99

Samtal i Sofia kyrka kring Ecce Homo:
NAKENHET,
SÄDESVÄTSKA OCH BIBELSYN

feb '99

Ulf Lidmans inre resa från förtryck till frid
-MIN HOMOSEXUA-
LITET ÄR GUDS FINASTE GÅVA
TILL MIG

nov '98

ALLT DU VELAT VETA OM HOMOSEX MEN INTE VÅGAT FRÅGA DOMPROSTEN OM
okt '98

Elisabeth Ohlson:
- TURBULENSEN KRING ECCE HOMO ÄR NÖDVÄNDIG

sep '98

Homoinfo på Pastoralinstitutet
RASERA FÖRDOMAR, BYGGA UPP KUNSKAP

juni '98


Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin. www.normgivande.nu

EU-projekt för öppna och inkluderande arbetsmiljöer

Normgivande mångfald är ett projekt där arbetsgivare, fackliga- och ideella organisationer kommer att arbeta tillsammans för att motverka diskriminering på grund av sexuell läggning. Samarbetet delfinansieras inom ramen för Equal-programmet.


Normgivande mångfald fokuserar på situationen för homo- och bisexuella inom kyrka, polis och försvarsmakt – tre stora organisationer som alla har en tydlig normgivande funktion i vårt samhälle. Kan de genom ett aktivt utvecklingsarbete bli vägledande för andra när det gäller attityder, värderingar och hållning till homo- och bisexuella? Däri ligger utmaningen för Normgivande mångfald!

För att trovärdigt komma arbeta mot homofobi och diskriminering måste först verkligheten kartläggas och beskrivas. Därför ska det ske forskning parallellt med verksamheter som är inriktade på ökad medvetenhet och kompetens i frågor som rör sexuell läggning. I forskningsarbetet ingår grundläggande inventering av tidigare forskning. Sen kommer attitydundersökningar att göras, liksom kartläggning och analys inom berörda organisationer. Dessutom kommer det att forskas kring normbildning och de olika organisationernas funktion i dessa processer.

Inom projektet kommer verktyg att skapas som kan användas i utbildnings- och informationssammanhang. Såväl fackliga ombud som arbetsgivarrepresentanter kommer att utbildas för att få kunskap om diskrimineringslagstiftningen och homosexuellas villkor. På så sätt hoppas de projektansvariga att frågan om sexuell läggning i arbetslivet blir integrerad som en naturlig del i den ordinarie verksamheten. Därigenom menar man sig även kunna lägga grunden för en varaktig förändringsprocess, även efter 2005 då projektet avslutats.

I EU-anda kommer Normgivande mångfald också ha ett nära samarbete med flera andra Equal-projekt. Transnationellt kommer projektet att samarbeta med ett holländskt och ett finskt projekt som båda är inriktade på homosexuella lärare. I Finland är det den sociologiska institutionen vid Helsingfors Universitet samt RFSL:s motsvarighet i Finland som driver projektet. Det holländska projektet drivs av ett lärarförbund samt COC som är RFSL:s motsvarighet i Nederländerna.

Förutom dessa två transnationella partners kommer projektet även att samarbeta med det svenska projektet Homo- och bisexuella i omsorgen.

Målet är att göra arbetsplatser och organisationer till öppna och inkluderande miljöer, där ingen skall behöva dölja sin sexuella läggning.

- Det ska bli oerhört spännande att jobba med projektet, säger Elisabet Qvarford, samordnare vid TCO tillika medlem i EKHO-Stockholms styrelse. Hon tror att projektet för EKHOs vidkommande kommer att bidra till ett synliggörande av homosexuella inom kyrkor och samfund.

- Att EKHO kommer att få en person anställd som under två års tid kommer att arbeta med projektet kommer även det att betyda mycket för föreningen, fortsätter hon. Det blir större kontinuitet och samordning med en heltidsanställd.

Det har redan blivit stor uppmärksamhet kring projektet. Till intresset bidrar även det projektfoto som fotograf Elisabeth Ohlson Wallin tagit.

- Bilden föreställer en präst, en officer och en polis vilka alla är homosexuella. Tillsammans reser de regnbågsflaggan. Bilden anspelar på ett foto från andra världskriget som togs på ön Iwo Jima och som blev väldigt berömt.

Fotot återfinns i Equal-projektets officiella broschyr, som vykort, affischer och även som tygskärmar. Tanken är att bilden skall väcka uppmärksamhet och intresse för projektet. Medan ursprungsfotot, där den amerikanska flaggan reses, väckte patriotiska känslor skall Equal-fotot stärka identiteten hos de homosexuella personer som har ett yrke inom polisen eller det militära, eller som är kristna homosexuella.

- De sätter ner regnbågsflaggan även för att markera att det får vara slut med kränkande särbehandling och åsidosättande av homo-, bi- och transpersoner inom de tre olika yrkeskulturerna, avslutar Elisabet Qvarford.

Fakta om EU-programmet Equal:
EU och Sverige satsar nu resurser för att vi ska kunna ta tillvara alla människors förmåga och kompetens i arbetslivet. Visionen drivs inom programmet Equal. Goda krafter från olika delar av samhället ges nu möjlighet att samverka och skapa nya mönster för att förhindra att människor diskrimineras och utestängs i anslutning till arbetslivet.

Diskriminering eller utestängning i arbetslivet sker på olika nivåer. Det handlar om individen och arbetsplatsen, men också om samhället i stort. Det är därför viktigt att Equal tar hänsyn till och verkar på alla dessa nivåer. Att påverka och stärka en individ eller skapa en jämlik arbetsplats blir lättare och mer långsiktigt meningsfullt först när samhället i stort har nått samma mognad.

Equal är ett program som därför skall arbeta gräns- och sektorsöverskridande. Flera olika organisationer, från olika sektorer i samhället, skall arbeta tillsammans i så kallade utvecklingspartnerskap, för att gemensamt angripa ett problem. Dessa utvecklingspartnerskap skall dessutom samarbeta med minst ett utvecklingspartnerskap i ett annat EU-land.

Har du frågor? Behöver du prata av dig? Det finns någon som lyssnar och förstår! Ring EKHOs jourtelefon 0200-11 04 44 måndag och tisdag kl. 19-21. Naturligtvis får du vara anonym. Du får prata med någon man eller kvinna som själv är kristen homo-/bisexuell.

Du kan bli medlem/stödmedlem i EKHO-Stockholm! Det är enkelt. Betala in 250 kronor på postgiro 19 51 28-4 och märk talongen "Medlemsavgift" så får du bland annat vårt medlemsblad hemskickat med all medlemsinfo som vi inte tar med på denna sajt.

KONTAKTA OSS: ekhosthlm@yahoo.com | BOX 19047, 104 32 Stockholm | 08-643 74 45


Untitled 1